GLOBUS

Veliki saudijski muftija: Islamska država je najveći neprijatelj islama

Oštrke kritike na račun radikalizma

Redakcija

19.8.2014

 

Veliki muftija Saudijske Arabije Abel Aziz al-Šeik u utorak je žestoko kritikovao džihadiste Islamske države (IS) i Al-Kaidu i nazvao ih 'najvećim neprijateljima islama'.

"Ekstremističke ideje, radikalizam i terorizam nemaju nikakve veze s islamom i njihovi autori su najveći neprijatelji islama”, istaknuo je mufija u saopćenju i posebno naveo Islamsku državu (IS) i Al-Kaidu.

“Muslimani su glavne žrtve tog ekstremizma, kao što svjedoče zločini koje čine takozvana Islamska država, Al-Kaida i povezane skupine”, dodao je. To zauzimanje stajališta vrha saudijske vjerske hijerarhije ocrtava neprijateljstvo vjerskih sredina u Saudijskoj Arabiji prema džihadistima Islamske države, poznatim po brutalnosti,

Saudijska Arabija je sunitsko kraljevstvo koja primjenjuje rigoroznu verziju islama, prenijela je Hina. Džihadisti IS-a pokrenuli su ofanzivu u Iraku 9. juna i brzo zauzeli veliki dio sunitskih predjela zemlje.

“U okolnostima u kojima živi islamski narod, ekstremisti su destabilizirali nekoliko zemalja u ime religije i oni dijele muslimane”, istaknuo je saudijski muftija i dodao da u islamu, osim bogohuljenja, ne postoji veći zločin, od podjele muslimana.

Saudijski kralj Abdulah je 29. juna rekao da odbacuje vjerski ekstremizam i obećao je da će “spriječiti šačicu terorista koji koriste islam u osobne svrhe, da teroriziraju muslimane i nanose štetu našoj domovini”, aludirajući na džihadiste u Iraku i Siriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.