GLOBUS

UNHCR pomaže pola miliona raseljenih na sjeveru Iraka

Velika operacija počinje u srijedu

Fena

19.8.2014

 

Visoki ured UN-a za izbjeglice (UNHCR) najavio je humanitarnu akciju za pola miliona raseljenih osoba na sjeveru Iraka.


 
- S obzirom na pogoršanje situacije na sjeveru Iraka, UNHCR će ove sedmice pokrenuti jednu od najvećih akcija pomoći za gotovo pola miliona ljudi koji su bili prisiljeni da napuste svoje domove - rekao je glasnogovornik organizacije sa sjedištem u Ženevi Adrian Edwards, javlja agencija AFP.

Ova velika operacija zračnim, pomorskim i kopnenim putem će početi u srijedu, precizirao je on i dodao da Irak preživljava "veliku humanitarnu krizu".

Zračni most će biti uspostavljen između Akabe u Jordanu i Erbila, glavnog grada iračkog Kurdistana. Osim toga, u nerednih deset dana, UNHCR će uputiti pomoć kopnenim konvojima iz Turske i Jordana. Konačno, pomoć će biti poslana morskim i kopnenim putem iz Dubaija preko Irana - precizirao je Edwards.

Oko 3.300 šatora. 20.000 deka, 18.500 kuhinjskih kompleta i 16.500 konzervi bit će u prvoj pošiljki pomoći.

Do danas, po procjeni UNHCR-a, 1,2 miliona Iračana je raseljeno tokom borbi u Iraku.

Irak je zapao u haos od 9. juna, početka velike ofanzive sunita koju vode džihadisti Islamske države na sjeveru Bagdada, koja se proširila početkom avgusta na sjever Iraka, natjeravši na bijeg oko 200.000 ljudi. Među njima se nalazi većina Jazida, nemuslimanske kurdofonske zajednice i krišćana.

Po UNHCR-u, humanitarna potrebe u Iraku su "ogromne", dok je većina raseljenih smješteno u školama, džamijama, crkvama i drugim objektima.

Edwards je rekao da će novi kampovi biti postavljeni u kurdskim pokrajinama Dohuk i Erbil narednih dana. Za početak, UNHCR se nada da će moći primiti oko 140.000 izbjeglica u ovoj regiji, na 12 do 14 lokacija.

Džihadisti Islamske države uspjeli su da se dokopaju velikog dijela iračkog teritorija na sjeveru, na zapadu su također prisutni u sukobima u susjednoj Siriji.

Deseci hiljada Jazida napustile su regiju Sindžar (Sirija), koju je osvojila Islamska država 3. avgusta, sakrivši se u okolnim planinama ili u Kurdistanu.

Broj osoba koje bježe iz regije Sindžar i dolaze u Dohuk, smanjio se posljednjih dana na nekoliko stotina dnevno u odnosu na nekoliko hiljada početkom mjeseca, po podacima UNHCR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.