GLOBUS

Bugarska proširuje zaštitnu ogradu na granici s Turskom

Zaustavljanje ilegalnog priliva izbjeglica

Fena

20.8.2014

 

Bugarska bi mogla da proširi zaštitnu ogradu od bodljikave žice na granici s Turskom da bi zaustavila ilegalan priliv izbjeglica iz Sirije i Iraka, saopćili su u srijedu  zvaničnici.
 
Državni tajnik ministarstva unutrašnjih poslova Svetoslav Lazarov je izjavio da Bugarska razmatra da za 130 kilometara proširi ogradu duž 240 kilometara dugačke jugoistočne granice s Turskom.
                
Lazarov je rekao da bi se time napravila ušteda od 1,36 miliona dolara mjesečno, s obzirom da se sredstva ne bi trošila za policijsko nadgledanje te oblasti.

- Naša zemlja ima dovoljno graničnih prijelaza i oni koji žele da dođu kao izbjeglice mogu tu da prođu - kazao je Lazarov novinarima.
 
Više od 10.000 izbjeglica, većinom iz Sirije, ušlo je prošle godine ilegalno iz Turske u Bugarsku. U pokušaju da to spriječe, bugarske vlasti su razmjestile više od 1.000 policajaca, prenosi agencija Reuters.
                
Bugarska je upozorila da bi zemlja narednih mjeseci mogla da se suoči s još većim prilivom izbjeglica zbog sve žešćih okršaja u Iraku.
 
- Situacija je alarmantna i možemo da očekujemo više izbjeglica s obzirom na dešavanja u Iraku - izjavio je potpredsjednik državne agencije za izbjeglice Vasil Varbanov.
 
Ministar vanjskih poslova Danijel Mitov upozorio je na "rizik uvoza terorizma".
                
Mitov je ocijenio da je situacija u Iraku rezultat neodlučnosti Zapada prema Siriju u posljednje tri godine.
                
Zaštitna bodljikava ograda, dugačka 33 kilometra i visoka tri metra, završena je polovinom jula.
 
Po ranijim podacima, po postavljanju ograde smanjen je broj ilegalnih prelazaka sa 2.000 na 300 mjesečno, prenosi agencija Tanjug.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.