GLOBUS

Šumski požar u Portugalu pod kontrolom

Vatrogasci i dalje u stanju pripravnosti

Autor:Fena

26.8.2014

Dva velika šumska požara koja su bjesnila u središnjem dijelu Portugala od ponedjeljka vatrogasci su stavili pod kontrolu u utorak u zoru, međutim i dalje su u stanju pripravnosti, prema službama civilne zaštite. Požari, koji su izbili u ponedjeljak poslijepodne u blizini nekoliko sela, brzo su se proširili podstaknuti vjetrovima.

Razorni šumski požar je prijavljen u Pampilhosa da Serra na oko 50 kilometara od Coimbra, gdje je mobilizirano više od 500 vojnika. Požar je uzrokovao privremenu evakuaciju mjesta Foz do Ribeiro, kojem prijeti plamen. Drugi šumski požar aktivan na dva fronta približio se gradu Montalvao u regiji Portalegre, prije nego što ga je stavilo pod kontrolu 300 vatrogasaca koji su upućeni na mjesto požara.

- Naš zadatak je komplikovao vjetar velike jačine. Prioritet nam je bio da izbjegnemo da se vatra proširi na kuće - rekla je glasnogovornica vatrogasaca Silvia Felix.

Relativno pošteđen ovog ljeta, Portugal je doživio spaljivanje 94.000 hektara šume od januara do kraja augusta prošle godine, što je 25 posto više nego 2012. godine. Vlasti su proglasile maksimalno stanje uzbune pred rizikom od požara u desecima općina u središnjem dijelu zemlje, gdje trenutno vlada period visokih temperatura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.