GLOBUS

Izraelci skeptični prema Netanyahuovoj objavi pobjede u Gazi

Prema rezultatima ankete

Autor:Fena

28.8.2014


Tvrdnja premijera Benjamina Netanyahua da je Izrael ostvario "veliku vojnu i političku" pobjedu nad Hamasom u posljednjem krugu borbi u Pojasu Gaze naišla je na skepticizam među brojnim Izraelcima, sudeći po anketi javnog mnijenja objavljenoj u četvrtak.

Anketa, objavljena u ljevičarskim novinama Haaretz, pokazuje da 54 posto ispitanika vjeruje da nije bilo jasnog pobjednika u 50-dnevnom ratu. U borbama je ubijeno 2.143 Palestinaca, od kojih su većina civili, sudeći po palestinskim zdravstvenim i zvaničnicima UN-a. Na izraelskoj strani poginuli su 64 vojnika, pet civila i jedan tajlandski radnik.  

Anketa naglašava nelagodu koja prevladava u izraelskom društvu nakon trećeg kruga borbi između Izraela i militanata sa sjedištem u Pojasu Gaze u sedam godina otkako je Hamas preuzeo kontrolu nad gusto naseljenim priobalnim pojasom teritorije, prenosi AP.

Neki od Netanyahuovih saveznika, među kojima su i ministri u njegovoj vladi poput veteranskog jastreba Uzi Landaua, smatraju da premijer i ministar odbrane Moshe Yaalon nisu otišli dovoljno daleko u vođenju rata, insistirajući da oni nisu trebali stati dok Hamas ne bude uništen ili ne bude preklinjao za mir.

Ostali, posebno mještani teško pogođenih poljoprivrednih zajednica u blizini granice s Gazom, strahuju da bi bez jasne "mape puta" za buduću palestinsku državu, nastavak raketne i minobacačke vatre teško ugrozio njihovu egzistenciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.