GLOBUS

Broj sirijskih izbjeglica prešao tri miliona

Izvještaj UN-a

Autor:Fena

29.8.2014

Više od tri miliona Sirijaca je izbjeglo od građanskog rata koji razara njihovu zemlju i postali su izbjeglice, od kojih je jedan milion samo u 2013. godini, saopćio je UN.

- Pogoršava se kriza sa sirijskim izbjeglicama. Danas je postigla rekordan broj od tri miliona raseljenih osoba - objavio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u saopćenju i dodao da ovi podaci ne uključuju stotine hiljada drugih Sirijaca koji su pobjegli iz zemlje, a nisu se registrovali kao izbjeglice.

Prije manje od godinu dana, broj registrovanih sirijskih izbjeglica se popeo na dva miliona, prema UNHCR-u, koji je naveo da su izvještaji "o uslovima u zemlji sve strašniji", da bi objasnio ovaj dramatičan porast.

On prikazuje "gradove gdje je stanovništvo opkoljeno, ljudi izgladnjeli, a civili uzimani za mete ili neselektivno ubijani".

U sukobu, koji je sve složeniji i hara u Siriji, poginulo je više od 191.000 osoba od početka u martu 2011. godine.

Osim izbjeglica, sukob je rezultirao i sa 6,5 miliona raseljenih unutar zemlje, što znači da je gotovo 50 posto Sirijaca bilo primorano napustiti svoje domove, saopćio je UNHCR.

Više od polovine onih koji su ubijeni su djeca, sa žalošću izražava UNHCR.

Većina sirijskih izbjeglica je našla sklonište u susjednim zemljama, Liban je primio 1,14 miliona, Jordan 608.000 i Turska 815.000 ljudi.

Pritisak na ekonomiju, infrastrukture i resurse zemalja domaćina je "ogroman", naglasio je UNHCR i dodao da gotovo 40 posto izbjeglica živi u skloništima lošeg kvaliteta.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.