GLOBUS

Dva novinara ubijena u Pakistanu

Jedna od najopasnijih regija u svijetu za fotoreportere

Fena

29.8.2014

Komitet za zaštitu novinara saopćio je u petak ubistvo dva novinara u nestabilnoj pakistanskoj  pokrajini Balochistan (na jugozapadu zemlje), jednoj od najopasnijih regija u svijetu za fotoreportere.

Nepoznate osobe su upale u ured jedne novinske agencije u Quetti, glavnom gradu Balochistana i otvorili vatru na dva novinara i knjigovođu, prema lokalnim vlastima.

Šef lokalnog ogranka agencije Online international news Irshad Mastoi, koji je radio i za privatni kanal Ary, novinar Ghulam Rasool Khattak i knjigovođa Muhammad Yunis su ubijeni u ovom novom napadu na informativne medije u Balochistanu.

- Ovaj drski napad pokazuje opasnosti za novinare u Balochistanu koji su pod stalnim prijetnjama - izjavio je u saopćenju Robert Mahoney, zamjenik direktora Komiteta za zaštitu novinara osnovanog u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema Reporterima bez granica (RSF), Pakistan ostaje i dalje jedna od najopasnijih zemalja za novinare.

Sedam novinara je ubijeno dok su izvršavali svoje zadatke 2013. godine, što čini Pakistan jednom od najsmrtonosnijih zemalja za novinare poslije Sirije (10), Iraka (10) i Filipina (8).

Četiri od ovih sedam novinara su ubijeni dok su radili u Balochistanu, najmanje naseljenoj zemlji, koja je poprište međukonfesionalnog nasilja i sukoba između vojske i secesionističkih pobunjenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.