GLOBUS

Protesti potresli Istanbul, Davutoglu predstavio vladu

Turska policija ispalila suzavac i upotrijebila vodene topove

Redakcija

29.8.2014

Novi turski premijer Ahmet Davutoglu u petak je predstavio svoju vladu, gdje ga je bivši ministar evropskih vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu naslijedio na mjestu šefa diplomatije.

Nova ekipa koju je predstavio Davutoglu, ima samo male promjene u odnosu na vladu njegovog prethodnika Recepa Tayyipa Erdogana. Ministri zaduženi za ekonomiju Ali Babacan i finansije Mehmet Simsek, stručnjak uspjeha turske ekonomije, ostali su i dalje.

Yalcin Akdogan, koji predstavlja dio Erdoganovog intimnog kruga, imenovan je za zamjenika premijera u novom kabinetu.

Program nove vlade će biti predstavljen u parlamentu sljedeće sedmice i bit će praćen izglasavanjem povjerenja Stranke pravde i razvoja (AKP) koja ima apsolutnu većinu od 313 mjesta od 550.

Na čelu vlade od 2003. godine, Erdogan je imenovan u četvrtak za predsjednika Republike na petogodišnji mandat i izabrao je Davutoglua, njemu vjernog, da ga naslijedi na čelu AKP-a i vlade.

Protesti u Istanbulu

Turska policija ispalila je jučer suzavac i upotrijebila je vodene topove u centralnom dijelu Istanbula kako bi rastjerala demonstrante koji su željeli da učestvuju u protestnom maršu povodom polaganja zakletve novog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se jučer u gradskoj oblasti Taksim, uzvikujući slogane protiv Erdogana. Pojedini demonstranti nosili su transparente na kojima je pisalo "predsjedništvo ne može oprati korupciju ili krađu".

Erdogan je jučer u parlamentu položio zakletvu kao 12. turski predsjednik.

Vezana vijest: Zapadne vlade ignorirale inauguraciju Erdoana!

Erdoganovi protivnici strahuju da će on prelaskom sa premijerske na predsjedničku funkciju i najavom jačanja predsjedničkih ovlaštenja učvrstiti autoritaran način vladanja.

U Službenom glasniku odmah potom je objavljeno da je Erdogan imenovao Ahmeta Davutoglua za vršioca dužnosti predsjednika vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.