GLOBUS

Velika potraga za bolesnim dječakom kojeg su iz bolnice oteli roditelji

Petogodišnjak je ovisan o medicinskoj pomoći

(A. Sm.)

30.8.2014

Petogodišnji dječak obolio od tumora na mozgu, kojeg su roditelji izvukli iz britanske bolnice, mogao bi se nalaziti u Španiji, objavila je britanska policija u subotu.

Imamo "informacije koje sugeriraju da se porodica King nalazi u Španiji", preciznije u području Marbelle, istakla je policija.

"Od vitalne je važnosti da se pronađe Ashya. Ne znamo još uvijek ima li porodica King dodatne baterije za sondu kojom se dijete hrani i zna li se njome služiti", naglasio je pomoćnik policijskog zapovjednika Chris Shead.

Britanske vlasti, kao i one u Francuskoj gdje se pordica najprije uputila trajektom, pozvale su na pomoć u pronalasku dječaka.

On se nalazio na liječenju zbog tumora na mozgu u Southamptonu na jugu Engleske, a u četvrtak su ga odveli roditelji, Jehovini svjedoci, u francuski Cherbourg iako je u smrtnoj opasnosti ako se ne liječi.

Na zahtjev britanskih vlasti Interpol je poslao 'svjetsku uzbunu' u 190 zemalja.

Život djeteta koje je u invalidskim kolicima i ne može komunicirati ovisi o cjevčici koja radi na baterije. Vlasti su u petak rekle da će se baterija "isprazniti tokom dana".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.