GLOBUS

Američka vojska avionima bacila hranu opkoljenim Turkmenima

Na zahtjev iračke vlade

Fena

31.8.2014

Američka vojska je bacila humanitarnu pomoć iz vazduha u irački grad Amerli, gdje žive hiljade šiitskih Turkmena do kojih ne stižu voda, hrana i lijekovi zato što su opkoljeni džihadistima. 

- Na zahtjev iračke vlade, američka vojska je iz zraka bacila humanitarnu pomoć gradu Amerliju. Vazdušne snage SAD-a isporučile su ovu pomoć zajedno s avionima iz Australije, Francuske i Velike Britanije, koji su, takođe, bacili neophodnu pomoć - izjavio je sekretar Pentagona za štampu, admiral John Kirby. 

Humanitarna pomoć je isporučena u koordinaciji sa zračnim udarima na položaje džihadističke organizacije Islamska država, rekao je američki vojni oficir, prenio je AFP. 

- Operacije će biti ogranične, a trajat će onoliko koliko bude neophodno da se riješi ova humanitarna kriza i zaštite civili u Amerliju koji su odsječeni od ostatka svijeta - kazao je Kirby. 

Američka Centralna komanda, koja pokriva Bliski istok, kasnije je saopćila da je bačeno 47.734 litara pijaće vode i 7.000 obroka, dok su u zračnim udarima uništena "tri hamvi terenska vozila, jedno oružano vozilo, jedan kontrolni punkt Islamske države i jedan tenk u blizini Amirlija". 

- Vojska SAD će nastaviti da procenjuje efikasnost ovih operacija i da sarađuje sa State departmentom, Američkom agencijom za međunarodni razvoj, kao i međunarodnim partnerima uključujući iračku vladu, UN i nevladine organizacije koje obezbjeđuju potrebnu humanitarnu pomoć Iraku - istakao je Kirby, prenosi Tanjug.
 
Američka vojska je, takođe, izvela nove zračne napade na položaje Islamske države kod Mosulske brane. U njima su učestvovali bombarder i bespilotne letelice, saopćio je Pentagon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.