GLOBUS

Uhapšeno 12 osoba, zaplijenjeni milioni tableta viagre

Više od 7,5 miliona eura, čuvanih na računima u banci zamrznuto

Avaz.ba

1.9.2014

 Policije nekoliko evropskih zemalja su uhapsile 12 osoba u ponedjeljak i zaplijenile milione eura u toku racije protiv prodavača lažnih pilula Viagre, saopćio je Eurojust.

Austrijska, belgijska, kiparska, mađarska i britanska policija učestvovale su u operaciji usmjerenoj na lažne lijekove, "uglavnom pilule protiv smetnji u erekciji", naveo je Evropski ured za sudsku koordinaciju Eurojust u saopćenju.

- U današnjoj operaciji zaplijenjeno je nekoliko miliona pilula, u vrijednost procijenjenoj na više od 10 miliona eura, velika suma novca i nekoliko vozila, od kojih su vrlo luksuzna -  precizirao je Eurojust.

Više od 7,5 miliona eura, čuvanih na računima u banci je zamrznuto.

Lažni lijekovi su izvoženi u Kinu i Indiju, u Evropsku uniju i "često su sadržavali netačne doze i sastojke".

Prema Evropskom savezu za sigurniji pristup lijekovima, 62 posto lijekova kupljeno putem interneta 2011. godine bili su lažni.

Centar za odbranu za medicinu u javnom interesu, američka nevladina organizacija za istragu lijekova, procjenjuje da je trgovina lažnim lijekovima predstavljala 55 milijardi eura u svijetu u 2010. godini, cifra koja je u porastu za 90 posto od 2005. godine.

Studija koju je uradio američki farmaceutski div Pfizer 2010. godine pokazala je da je evropsko tržište krivotvorenih lijekova dostiglo oko 10,5 milijardi eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.