GLOBUS

Moskva mijenja vojnu doktrinu: NATO nas ugrožava!

Formirana radna grupa pri Vijeću za sigurnost

(F. Me.)

2.9.2014

 

Širenje NATO-a, pitanje protivraketne odbrane i situacija u Ukrajini izazvali su potrebu da Rusija precizira svoju vojnu doktrinu, pa je pri Vijeću za sigurnost formirana radna grupa koja priprema izmjene.

Do kraja ove godine u Rusiji će se pojaviti precizirana vojna doktrina, uslovljena vanjskopolitičkim faktorima - širenjem NATO-a, pitanjem protivraketne odbrane i situacijom u Ukrajini, javila je danas agencija RIA Novosti.

Zamjenik sekretara Vijeća za sigurnost Rusije Mihail Popov izjavio je toj agenciji da pri Vijeću formirana privremena radna grupa za pripremu prijedloga o izmjenama u vojnoj doktrini, usvojenoj 2010. godine.

"Ne sumnjam da će pitanje približavanja vojne infrastrukture zemalja-članica NATO granicama naše zemlje, između ostalog širenjem tog bloka, zadržati svoje mjesto kao jedna od vanjskih vojnih opasnosti za Rusiju", rekao je Popov.

NATO je u ponedjeljak objavio da planira oformiti posebnu jedinicu za brzo djelovanje, koja bi unutar 48 sati od naredbe bila u stanju sa svojih 4.000 članova doći i pomoći u odbrani države članice koja bi se našla u opasnosti zbog moguće ruske agresije. Taj vojni pakt najavio je i druge mjere kojima bi njegova prisutnost na istoku Evrope bila vidljivija.

Prema njegovim riječima, sve otvorenija je težnja SAD i država-članica NATO-a da jačaju njihov strateški ofanzivni potenicijal.

Popov je rekao da se radi, između ostalog, o razvoju globalnog sistema protivraketne odbrane, usvajanju novih strateških koncepcija upotrebe vojske, izradi novih sredstava oružane borbe.

Prema njegovoj ocjeni, stanje u Ukrajini je nova faza politike "obojenih revolucija".

"To je povezano sa pojavom novih vojnih opasnosti i prijetnji Rusiji, koje su se iskazale u događajima 'arapskog proljeća', oružanom konfliktu u Siriji, kao i u situaciji u Ukrajini i oko nje", rekao je Popov, javlja Tanjug.

Zamjenik sekretara ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost je rekao da nije uspostavljen ravnopravan dijalog sa njenim partnerima i da se od Rusije "sve vrijeme očekuju jednostrani ustupci u mnogim pitanjima međunarodnih odnosa".

"Potpuno neobjektivno se određuje uloga i mjesto Rusije u ukrajinskim događajima, i u skladu s tim, donose se pogrešni zaključci i usvajaju neadekvatne mjere", rekao je Popov, dodajući da je protiv Rusije pokrenut informativno-propagandni rat bez presedana i da se formira "lik neprijatelja" od Rusije, dok se njen politički kurs posmatra kao nova prijetnja NATO-u.

Prema njegovim riječima, 4. i 5. septembra u Walesu u Velikoj Britaniji na samitu NATO-a planira se razmatranje povećanja borbene gotovosti, mjera za osiguranje dugoročnog prisustva vojnih formacija Alijanse u istočnoj Evropi, povećanje operativnosti snaga za brzo reagovanje na račun novih vojnih baza u istočnoj Evropi, a SAD žele i da pojačaju grupu vojske u baltičkim zemljama.

"Sve činjenice svjedoče o težnji rukovodstva SAD i NATO da nastave liniju zaoštravanja odnosa sa Rusijom", rekao je Popov u intervjuu RIA Novosti.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.