GLOBUS

Četiri vojnika UN-a poginuli od "eksplozivne naprave"

Na sjeveroistoku Malija

Autor:Fena

2.9.2014

Četiri vojnika UN-ove misije poginula su u utorak od "eksplozivne naprave" koja je pogodila njihovo vozilo na sjeveroistoku Malija, prema malijskoj vojsci.

- Bila je to eksplozivna naprava koja je pogodila UN-ovo vozilo na sjeveroistoku. Četiri UN-ova vojnika su poginula na mjestu, a dva su ranjena - rekao je novinskoj agenciji AFP major malijske vojske stacionirane u Gaou, glavnom gradu na sjeveru Malija.

Potvrdivši informaciju, jedan afrički vojni izvor iz misije UN-a u Gaou je precizirao "da je suviše rano da bi se tačno znalo šta se dogodilo".

- Ne zna se još tačno da li je to bila mina na koju je vozilo naletjelo ili je aktivirana eksplozivna naprava", precizirao je isti izvor.

Nacionalnosti žrtava su trenutno nepoznate.

Prema riječima dva stanovnika Kidala, glavnog grada regije u kojoj se dogodio incident, avion UN-ove misije je imao više nadlijetanja u utorak, nakon smrti UN-ovih vojnika u ovoj zoni.

Tri grupe džihadista, el-Kaida u Islamskom Magrebu (Aqmi), Ansar Dine i Mujao, su kontrolirali gotovo deset mjeseci sjever Malija, odakle su velikim dijelom protjerani međunarodnom intervencijom koju je predvodila Francuska u januaru 2013. godine.

Ipak, napadi se i dalje dešavaju u ovom dijelu zemlje.

Drugi krug pregovora između Bamaka i malijskih naoružanih grupa započeo je u ponedjeljak krajem poslijepodneva u Alžiru s ciljem dovođenja mira na sjever Malija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.