GLOBUS

Obama šalje dodatnih 350 vojnika u Bagdad

Pojačane mjere zaštite američke ambasade

(J. Be.)

3.9.2014

Američki predsjednik Barack Obama naredio je da se u Bagdad pošalje dodatnih 350 vojnika kako bi zaštitio američku ambasadu u iračkom glavnom gradu, a na Bliski istok šalje visoke zvaničnike kako bi izgradio snažnije regionalno partnerstvo u borbi protiv militanata Islamske države objavila je u utorak Bijela kuća.

Glasnogovornik ministarstva odbrane John Kirby dodao je da će tim potezom ukupan broj vojnog osoblja odgovornog za sigurnost američkih diplomata biti povećan na oko 820.

Najava Bijele kuće uslijedila je dan nakon što je Islamska država objavila novu video snimku koja navodno prikazuje odrubljivanje glave američkom novinaru Stevenu Sotloffu, zbog čega su Sjedinjene Države izrazile zaprepaštenost, prenosi index.hr.

Američki predsjednik Barak Obama danas je doputovao u Estoniju radi razgovora sa liderima baltičkih država o Rusiji i krizi u Ukrajini.
 
Obama bi u Talinu trebao da razgovara sa predsjednicima Estonije Tomasom Hendrikom Ilvesom, Litvanije Dalijom Gribauskejte i Letonije Andrisom Berzinsom.

Bijela kuća objavila je da će Obama ove sedmice obaviti konsultacije sa saveznicima u NATO-u o dodatnim akcijama protiv snaga Islamske države.

Najavila je također da će SAD na Bliski istok poslati državnog sekretara Johna Kerryja, ministra odbrane Chucka Hagela i Obaminu savjetnicu za antiterorizam Lisu Monaco kako bi gradili jaču regionalnu suradnju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.