GLOBUS

Prihvaćen mirovni sporazum primirje u Ukrajini počinje danas

Nakon razgovora u Velsu

Autor:Fena

5.9.2014

 Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i glavni čelnik proruskih pobunjenika saopćili su da će narediti prekid vatre u petak, predviđen sporazumom o okončanju petomjesečnog rata na istoku Ukrajine. 

Napredak je uslijedio nakon sedmice u kojoj su proruski separatisti zabilježili velike pobjede za koje NATO tvrdi da su ostvarene uz otvorenu podršku hiljada ruskih vojnika. 

Govoreći na marginama samita NATO-a u Velsu, Porošenko je izjavio da će primirje biti dogovoreno uvjetno na planiranom sastanku u Minsku u petak posrednika iz Ukrajine, Rusije i OSCE-a. 

- U 14 sati po lokalnom vremenu, uzimajući u obzir da će se sastanak u Minsku održati, pozvat ću Generalštab da proglasi bilateralni prekid vatre i nadamo se da će provedba mirovnog plana početi sutra - izjavio je on novinarima. 

Aleksander Zaharčenko, čelnik vodeće pobunjeničke Narodne Republike Donjeck, navodi u saopćenju da će njegovi ljudi također narediti primirje, sat vremena kasnije, uzimajući u obzir da se ukrajinski predstavnici obavežu na mirovni plan na sastanku u Minsku, prenosi Reuters. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.