GLOBUS

Izrael objavio tendere za 283 nove kuće

Naselje na Zapadnoj obali

Fena

5.9.2014

Izrael je danas saopćio da je objavio tendere za 283 nove kuće u jednom jevrejskom naselju na Zapadnoj obali, samo nekoliko dana nakon što je najavljena eksprorijacija 400 hektara zemlje na toj palestinskoj teritoriji, najveća u posljednje tri decenije.

Širenje jevrejskog naselja Elkana na sjeverozapadu Zapadne obale je odobreno u januaru, a u četvrtak su objavljeni tenderi, navela je izraelska Uprava za zemlju na svojoj stranici. Prethodno je u nedjelju najavljena najveća otimačina zemlje od 1980-tih godina, na jugu te teritorije između Betlehema i Hebrona, podsjeća AFP.

Takav potez izazvao je međunarodnu osudu, čak i od njavećeg saveznika SAD i nekih izraelskih ministara. State department SAD apelirao je na Izrael da odustane od te odluke i generalni sekretar UN Ban Ki- moon rekao je da je "alarmiran" zbog planova Izraela.

Širenje jevrejskih naselja, koje je nelegalno po međunarodnom pravu smatra se glavnom preprekom sa za trajni mir s Palestincima, koji žele da osnuju svoju nezavisnu državu na Zapadnoj obali i pojasu Gaze s istočnim Jerusalemom, kao glavnim gradom. Sve te teritorije osvojio je Izrael u šestodnevnom ratu 1967. godine.

Iz pojas Gaze se vojska povukla i jevrejski naseljenci su evakuirani u ljeto 2005. godine. Na Zapadnoj obali i u anketiranom istočnom Jerusalemu u više od 100 naselja živi oko pola miliona jevrejskih naseljenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.