GLOBUS

Nijemci postali većinski vlasnici Aerodroma Ljubljana

Fraport kupuje 75,5 posto dionica

Autor:Fena

5.9.2014

Njemačka kompanija Fraport i Slovenski državni holding (SDH) potpisali su u petak poslijepodne u Ljubljani kupoprodajni ugovor kojim Fraport kupuje 75,5 posto dionica kompanije Aerodromi Ljubljana, koji upravlja ljubljanskom zračnom lukom Brnik.

Ugovorna cijena dionice je 61,75 eura, pa će njemački investitor za tročetvrtinski udio države i njezinih fondova platiti 177 miliona eura, dok će za preuzimanje svih dionica morati izdvojiti 234 miliona.

"Vjerujemo u budućnost zračne luke i Slovenije", izjavio je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja ugovora financijski direktor Fraporta Stefan Schulte, dok je za pregovore koji su se posljednjihsedmica vodili sa slovenskim fondom koji upravlja portfeljem državne imovine rekao da su bili među najtransparentnijima u kojima je sudjelovao, javila je Hina.

Predsjednik uprave SDH Matej Pirc izjavio je da su u pregovorima postigli cijenu koja je optimalna i iznad očekivanja.

"Postigli smo najvišu moguću cijenu i nadmašili prvobitna očekivanja. Vrijeme će pokazati da je Fraport sposoban osigurati optimalan razvoj aerodroma", kazao je Pirc.

Fraport, koji upravlja aerodromom u Frankfurtu i još 12 zračnih luka u Evropi i svijetu, u Sloveniji će, po predviđanjima, posebno razvijati terminale za teretni promet, a za kupnju ljubljanske zračne luke do zadnjeg je trenutka vodio neizvjesnu utakmicu s francuskom tvrtkom Vinci.

Fraport će isplatiti sredstva za tri četvrtine dionica, od čega će 155 miliona eura ući u državni proračun, uplatiti nakon što ugovor još i službeno potvrdi slovenski regulator za tržišno natjecanje, što se očekuje uskoro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.