GLOBUS

Irak: SAD proširio zonu zračnih udara na ekstremiste

Napad na pripadnike Islamske države blizu brane Hadita

Redakcija

7.9.2014


Američki vojni avioni počeli su danas seriju zračnih napada na ekstremiste Islamske države blizu brane Hadita u zapadnom Iraku, što je prvi put da djeluju u toj oblasti u Iraku, javili su američki zvaničnici.

"Na zahtjev iračke vlade i u skladu sa našom misijom da zaštitimo američko osoblje i objekte, američki vojni avioni počeli su napade na teroriste Islamske države blizu brane Hadita, u provinciji Anbar", saopštila je danas američka Centralna komanda.

Američki udari, prvi u toj oblasti namijenjeni su da zaštite iračke sigurnosne snage i sunitska plemena koji kontrolišu tu branu od vitalnog značaja.

SAD su sprovele desetine zračnih napada da podrže iračke i kurdske snage koje pokušavaju da zaustave napredovanje ekstremista koji su od juna zauzeli velike dijelove teritorije na sjeveru i zapadu Iraka i u Siriji.

Jedan američki zvaničnik je izjavio da se ovi udari sprovode da bi se spriječila dalja prijetnja terorista iračkim sigurnosnim snagama koje kontrolišu branu.

Američki vojni avioni izveli su od početka augusta više od 130 zračnih napada u Iraku na položaje ekstremista.

Borci Islamske države su do sada napali nekoliko brana tokom njihove ofanzive i zauzeli su branu u Faludži. Takođe su zauzeli najveću iračku branu kod Mosula, ali su iz nje potisnuti uz pomoć američkih zračnih udara.

Ta grupa do sada nije uspjela da zauzme branu Hadita u zapadnoj provinciji Anbar, drugu po veličini iračku branu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.