GLOBUS

Abbas zaprijetio da će raskinuti partnerstvo s Hamasom

Neslaganja među Palestincima

Srna

7.9.2014

Predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) zaprijetio je da će raskinuti partnerstvo sa Hamasom, optuživši ovaj pokret da sprečava vladi da upravlja Pojasom Gaze, objavila je danas novinska agencija Vafa. 

 "Nećemo prihvatiti partnerstvo sa Hamasom ako se u Gazi nastavi ovakva situacija u kojoj tom teritorijom upravlja vlada iz sjenke. Vlada nacionalnog konsenzusa ne može ništa da uradi na terenu", rekao je Abas sinoć po dolasku u Kairo.

Abas je to izjavio uočio razgovara sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahm al-Sisijem u Kairu i ključnog obraćanja na sastanku ministara Arapske lige, skoro dvije sedmice nakon što je prekidom vatre okončan sukob Palestinaca sa Izraelcima u Gazi koji je trajao 50 dana. 

Prema sporazumu o pomirenju, koji je potpisan u aprilu, Palestinci su se dogovorili da formiraju prelaznu vladu zasnovanu na konsenzusu, u kojoj će biti tehnokrate, čime treba da bude okončano sedam godina postojanja dvije suparničke vlade na Zapadnoj obali i u Gazi. 

Cilj sporazuma o jedinstvu je da se okonča višegodišnje ogorčeno i povremeno krvavo suparništvo između islamističkog pokreta Hamas i suparničkog Fataha. 

Nova vlada, čije je sjedište u Ramali, preuzela je vlast 2. juna, a vlada Hamasa u Gazi se povukla istog dana. 

Uprkos tome, Hamas je ostao de fakto vlast u Gazi, a primjena sporazuma o jedinstvu je odgođena zbog izbijanja intenzivnih sukoba 8. jula, podsjeća AFP. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.