GLOBUS

Islamisti ratuju moćnim raketama iz bivše Jugoslavije

Isporuka Saudijske Arabije

Fena

8.9.2014

O skupom vojnom oružju koje su džihadisti tokom ljeta zaplijenili od vojske u Iraku bilo je dosta riječi. Ekstremisti, od kojih su većina pripadnici Islamske države, razmetali su se na društvenim mrežama svojim bogatim plijenom: od američkih visoko mobilnih višenamjenskih vozila na točkovima (humvee), do teške artiljerije i haubica.

Mnogo je manje pažnje poklonjeno oružju koje je džihadistima, dok nastavljaju pohod u dijelovima Sirije i Iraka, vjerovatno najkorisnije: malom oružju, kao što su jurišne puške i pištolji, koje je neophodno svakom vojniku.

Da bi ustanovili koje oružje koristi IS, stručnjaci britanske kompanije “Conflict armament reserrch" Damien Spleeters i njegov kolega u julu su posjetili Siriju.

Od 17 oružja sa spiska oružja koje IS koristi u Siriji, šest je američke proizvodnje. Od tih šest, pet je vjerovatno sa zaliha koje je IS zaplijenio u Iraku i koje su SAD isporučile iračkoj vojsci u okviru više milijardi vrijednog programa za naoružavanje i obuku iračke vojske.

Tim je došao do još jednog važnog saznanja: IS posjeduje i moćne protivtenkovske rakete proizvedene u bivšoj Jugoslaviji. Kako se saznaje, rakete je sirijskim pobunjenicima 2013. isporučivala Saudijska Arabija, jedan od glavnih pristalica pobune i američki saveznik.

Odbijajući da omogući umjerenim pobunjenicima da prime značajniju vojnu podršku u obliku teškog naoružanja tokom širenja sukoba, SAD je često izražavala zabrinutost da bi to oružje moglo da dospije u ruke ekstremista, prenosi Blic.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.