GLOBUS

Rusija povećava proizvodnju aviona u saradnji s Kinom

Zbog sankcija uvedenih povodom Ukrajinske krize

Fena

8.9.2014

Ruski premijer Dimitrij Medvedev izjavio je danas da bi Rusija trebala da poveća domaću proizvodnju aviona zbog sankcija koje Rusiji uvodi zapad povodom Ukrajinske krize.

Premijerov zamjenik Dmitrij Rogozin rekao je da Rusija s Kinom planira zajedničku proizvodnju dugolinijskih aviona, prenosi Reuters.

RIA Novosti citiraju premijera Medvedeva koji je rekao: "Rusija naravno mora da nastavi kurs povećanja broja aviona koji se proizvode u Rusiji, kao i dijelova za avione".

Zamjenik premijera Rogozin izjavio je da Rusija i Kina planiraju da u oktobru potpišu ugovor o zajedničkoj proizvodnji dugolinijskih aviona, precizirajući da Rusija namjerava da udvostruči proizvodnju vojnih aviona Suhoja od 2015. godine, prenosi Tanjug.

Osim dosadašnjih sankcija prema Rusiji, Francuska, je između ostalog, odlučila da Rusiji ne isporuči vojne brodove. Zapad, naime, Rusiju smatra odgovornom za ukrajinsku krizu i zato joj uvodi dodatne sankcije, dok zvanična Moskva na to odgovara porukom da će biti i kontra-sankcija, ali očigledno planira da pojača proizvodnju vojne opreme, kao i da se u toj oblasti osloni na saradnju s Kinom.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.