GLOBUS

Svijet čeka presudu Oscaru Pistoriusu

Suđenje je trajalo pet mjeseci i završilo s 4.000 stranica transkripta

(A. Sm.)

9.9.2014

Je li slavni paraolimpijac Oscar Pistorius s predumišljajem ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp nakon svađe u ranim satima Valentinova ili je iskreno pomislio da mu se u kupatilu zaključao provalnik i zapucao misleći da je ugrožen - na ta će ključna pitanja u četvrtak odgovoriti sutkinja Thokozile Masipa i objavom presude zaključiti višemjesečno potresno i medijski silno eksponirano suđenje južnoafričkom "Blade Runneru".

Ovaj će 27-godišnjak na visokom sudu u Pretoriji saznati hoće li u zatvor na duže vrijeme, možda i do kraja života, ili će ostati slobodan. Sudbina mu je u rukama 66-godišnje Thokozile Matilde Masipe, bivše socijalne radnice i novinarke, tek druge crnkinje imenovane za sutkinju visokog suda.

Pošto Južna Afrika nema porotnički sistem (ukinut je za vrijeme aparthejda zbog rasnih predrasuda porotnika), odluka je samo na njoj, a ona je tokom suđenja otkrila vrlo malo o tome šta misli o svjedočenjima i dokazima, pa se rijetko koji analitičar usuđuje prognozirati na koju će stranu ići presuda.

Suđenje je trajalo pet mjeseci i završilo je s 4.000 stranica transkripta. I sudionicima i promatračima bilo je dramatično i srcedrapajuće. Medijima je bilo senzacionalno. Pistorius je u svoju obranu svjedočio cijelih sedam dana, na trenutke ridao i suočen s nekim dokazima i povraćao. Majka Reeve Steenkamp napustila je sudnicu kad su se eksplicitno iznosili dokazi o povredama njene kćerke.

Paraolimpijac je suočen s četiri optužbe za ubistvo i posjedovanje oružja. Optužnica za ubistvo je komplikovana. Masipa treba odlučiti radi li se o ubistvu s predumišljajem, ubistvu bez predumišljaja ili ubistvu iz nehata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.