GLOBUS

U Njemačkoj uhapšeni selefisti koji regrutiraju mlade za rat

Akcija njemačke policije

Autor:Fena

9.9.2014

 Njemačka policija je na granici prema Austriji, pri rutinskoj kontroli, otkrila dvojicu osumnjičenih selefista, od kojih je jedan porijeklom s Kosova, prenose danas njemački mediji, navodeći da su muškarci uhapšeni 2. septembra, u blizini prijelaza Simbah. 

Jedna portparolka Državnog tužilaštva u Minhenu rekla je da se protiv 24-godišnjeg muškarca s Kosova u Njemačkoj vodio istražni postupak zbog agitacije za džihad-ratnike. 

Za uhapšene se kaže da su putovali u pravcu Salcbrurga i da im je plan bio odlazak, najverovatnije, na Bliski istok. Za drugog muškarca, 21-godišnjeg Turčina kaže se da, izgleda, pripada džihad-ratnicima u Siriji ili Iraku i da mu je, zbog njegovih aktivnosti, bilo zabranjeno da napušta Njemačku. 

Veliko medijsko interesiranje ovih dana izazvala je pojava "šerijatske policije" na ulicama Vupertala, danas jednog od najsiromašnijih njemačkih gradova, a nekada moćnog industrijskog centra. 

"Prste dalje" od droge, od alkohola, igara na sreću ili prostitutki, riječi su, koje bi mladići u narandzaštim prslucima "šerijatske policije", uz dodir po ramenu, upućivali prolaznicima Vupertala, grada Fridriha Enegelsa, jednog od tvoraca naučnog socijalizma koji je, osim radničke klase, volio i dobro vino i jastoge. 

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Thomas de Maiziere rekao je da "šerijatski zakon neće biti toleriran u Njemačkoj". 

U Njemačkoj, kako pokazuju podaci nadležnih sigurnosnih službi, raste broj selefista i 2011. godine bilo je oko 3.800, a lani 4.500. 

Radikalni selefisti su prije par godina u pješačkim zonama velikih njemačkih gradova i u prijestonici Berlinu besplatno dijelili Kur'an, što je naišlo na kritike i upozorenja da je riječ o opasnoj propagandi ekstremističke ideologije. 

-Radi se o selefističkoj propagandi i regrutiranju pripadnika. Kur'an je tu samo instrument - komentirali su njemački eksperti akciju podjele Kur'ana. 

Kada je riječ o selefistima, koje je simpatizirao, kako piše štampa, i kosovski Albanac Arid Uka, koji je prije nekoliko godina na aerodromu u Frankfurtu ubio dvojicu američkih vojnika, a drugu dvojicu teško ranio, oni su, zapravo, kažu eksperti, zagovornici vraćanja na izvorni islam. 

Selefisti tvrde da upravo njihova uvjerenja predstavljaju onaj izvorni i čisti islam, koji su praktikovale prve tri generacije muslimana. Posebno ističu da oni najdosljednije slijede islamski monoteizam. 

Selefisti je naziv koji se danas najčešće koristi i za vahabite, kako u Saudijskoj Arabiji, tako i u drugim zemljama. 

U svijetu se, kako kažu eksperti za pitanje islama, selefisti obično međusobno dijele u vezi s pitanjem da li je dozvoljeno korištenje sile kako bi otpadnici, nevjernici i inovjernici bili preobraženi u islam ili kako bi sljedbenici drugih islamskih učenja bili vraćeni na izvorni islam. 

Ova islamska fundamentalistička grupa angažira i teroriste samoubice, kažu eksperti, prenosi Blic.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.