GLOBUS

Sirijska opozicija pozvala SAD da se djeluje protiv Assada

Pozdravila američki plan

Fena

11.9.2014

Koalicija sirijske opozicije je pozdravila u četvrtak detaljnu strategiju predsjednika Baracka Obame protiv džihadista Islamske države (IS) u Siriji i Iraku, pozivajući također da se djeluje protiv režima predsjednika Bašara el-Assada.

U saopćenju, ona je dala podršku Obaminom akcionom planu koji ne isključuje udare na položaje IS-a u Siriji i predviđa obuku pobunjenika.

Opozicija je naglasila da je "duže vremena tražila takvu akciju (protiv IS-a) i upozoravala na rastuće prijetnje ove ekstremističke grupe".

Slobodna sirijska vojska, oružano krilo opozicije "može uspjeti ali joj treba pomoć kako bi postala vjerodostojna i opremljena snaga", dodala je ona.

Opozicija je ipak naglasila da je bitno da "se shvati da je Assadov režim uzrok sukoba, brutalnosti i osjećaja nekažnjivosti koji vladaju u Siriji".

Borba "samo" protiv IS-a "ne može donijeti stabilnost u regiji ni osloboditi ekstremiste. Traba oslabiti i definitivno oboriti represivni Assadov režim koji je spreman da destabilizira cijeli region s jedinim ciljem da se održi na vlasti", saopćila je još opozicija.

Sirijski režim pokušava da se predstavi kao partner u borbi protiv džihadista i insistira da se sve vojne akcije na njegovom teritoriju obavljaju u saradnji s njim.

Međutim, Obama je odbacio svaku saradnju s režimom Assada,  "nelegitimnu" u njegovim očima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.