GLOBUS

Austrija odobrila najnovije sankcije Rusiji

Slobodarska partija Austrije kritizira kancelara Wernera Faymanna

Fena

11.9.2014


Slobodarska partija Austrije (FPO) kritizira austrijskog kancelara Wernera Faymanna da je prekršio Ustav time što je dao pristanak na nove sankcije EU protiv Rusije, čime je ugrozio i hiljade radnih mjesta, te najavljuje takozvanu ministarsku tužbu u parlamentu.

Zahtjevom, koji će biti podnijet na idućoj sjednici parlamenta, slobodarci žele da pozovu parlament da podigne tužbu protiv kancelara pred Ustavnim sudom.

- Osnove zakona o neutralnosti nisu ispoštovane i time postoji kršenje ustavnog prava - objasnio je lider FPO Heinz-Christian Strache.

Da bi protiv člana vlade bila podnijeta tužba pred ustavnim sudom potrebna je jednostavna većina u parlamentu.

Austrija je očigledno odobrila najnovije sankcije EU i time je vlada ugrozila hiljade radnih mjesta, te dosula ulje u vatru.

Strache je s tim u vezi govorio o ratnohuškačkoj politici i ukazao da negativne ekonomske posljedice sankcija EU predstavljaju "pucanj u sopstveno koljeno".

Vladu je FPO pozvala da garantira cijenu gasa građanima pošto se mora računati s izostankom isporuka gasa.

Također, FPO ponavlja zahtjev da Austrija s drugim zemljama koje su izrazile negodovanje protiv pooštravanja sankcija - Slovačka, Češka, Finska, Mađarska, Kipar, Rumunija i Italija, treba da konačno uspostavi "veto-savez" i zajednički djeluje protiv kaznenih mjera.

Prema riječima Strachea, neophodan je povratak za pregovarački sto i diplomatski riješiti konflikt.

Uz to, kako je podvukao, mora biti osigurano da Ukrajina ne postane dio NATO-a, već da ostane neutralna zemlja, federalna država i da se garantira autonomija stanovništvu u južnoj i istočnoj Ukrajini.

S aktuelnom strategijom sankcija ide se u pravcu ledenog doba, pravcu nove Čelične zavjese i novog Hladnog rata, upozorio je Strache koji se ujedno "uime Austrijanaca" izvinio ruskom stanovništvu.

Ministar bez portfelja Josef Ostermayer s tim u vezi istakao je da su sankcije u saglasnosti s neutralnosti Austrije, dodajući da je shvatanje neutralnosti od FPO "zastarjelo".

On je objasnio da se neutralnost, od pristupanja u EU, ograničeno posmatra samo na vojni element, i da ne smije da sprječava solidarno djelovanje u političkim i ekonomskim sankcijama EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.