GLOBUS

Za godinu dana uništeno 6.000 kvadratnih km prašume Amazon

Brazil svake godine utvrđuje novu procjenu uništavanja "Pluća planete"

Fena

11.9.2014

Krčenje šuma u brazilskom dijelu Amazona, najveće prašume na svijetu, poraslo je za 29 posto između 2012. i 2013. godine, saopćile su brazilske vlasti u novom izvještaju zasnovanom na satelitskim podacima. Ukupno 5.891 kvadratnih kilometara šume je nestalo u tom periodu, naveo je brazilski Nacionalni institut za istraživanje svemira.

Prašuma Amazon zauzima oko 5,5 miliona kvadratnih kilometara Brazilske savezne države Para, na sjeveru i Mato Groso na zapadu, najviše su pogođene uništavanjem prašume, s nestankom 2.346 i 1.139 kvadratnih kilometara šume.

Brazil svake godine utvrđuje novu procjenu uništavanja Amazona u periodu od augusta prethodne godine do jula naredne godine. Brazil, jedan od svjetskih lidera u poljoprivredi, rastrzan je između ekologa koji kritikuju krčenje šume i poljoprivrednika koji žele da prošire svoja imanja.

Ta zemlja je drugi svjetski proizvođač soje koja se koristi za ishranu stoke.

Prašuma Amazon, koju zovu "Pluća planete" zauzima oko 5,5 miliona kvadratnih kilometara površine. Nalazi se na teritoriji devet država.

U Brazilu se nalazi 60 posto prašume, a ostale zemlje su Kolumbija, Peru, Venecuela, Ekvador, Bolivija, Gvajana, Surinam i Francuska Gvajana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.