GLOBUS

John Kerry stigao u Saudijsku Arabiju

Nakon posjete Bagdadu

Autor:Fena

11.9.2014


Državni sekretar John Kerry je u stigao u Saudijsku Arabiju kako bi pokušao okupiti deset arapskih zemalja protiv Islamske države (IS) jačajući posebno njihovu vojnu saradnu, izjavio je američki zvaničnik.

John Kerry, nakon posjete Bagdadu u srijedu, treba učestvovati na regionalnom sastanku na nivou ministara vanjskih poslova u Džedi, na obali Crvenog mora.

Osim Saudijske Arabije, još pet zemalja Vijeća za saradnu Persijskog zaliva (Bahrein, Ujedinjeni arapski emirati, Kuvajt, Oman, Katar), kao i Egipat, Jordan, Irak, Liban i Turska, učestvuju na sastanku, ocijenjenom ključnim za Sjedinjene Američke Države na uspostavi svjetske koalicije protiv IS-a, odgovornog za zločine u Siriji i Iraku.

Dan nakon govora predsjednika Baracka Obame, koji je rekao da je spreman gađati Islamsku državu u Siriji i proširiti zračne udare koje vodi u Iraku već mjesec dana, Kerry treba da govori o vojnoj saradnji u Džedi, prema američkom zvaničniku.

Sjedinjene Američke Države koje imaju značajnu vojnu saradnju s arapskim zemljama Persijskog zaliva, namjeravaju ojačati svoje baze u regiji i povećati letove nadgledanja, precizirao je ovaj diplomata. Ministri odbrane regije bi trebalo da se sastanu uskoro oko ovog pitanja.

Osim saudijskog kolege princa Sauda El-Fajsala, John Kerry će se sastati u četvrtak navečer s kraljem Abdalahom, dok je jedan američki zvaničnik ocijenio Saudijsku Arabiju kao "ključni elemenat koalicije po veličini, ekonomskoj težini i vjerskom značaju sa sunitima".

U srijedu, Obama je pozvao saudijskog kralja prije svog govora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.