GLOBUS

AFP: Turska neće u vojnu akciju u Iraku i Siriji

Šef američki diplomatije sutra u Ankari

Redakcija

11.9.2014

Turska neće učestvovati u oružanim operacijama međunarodne koalicije, predvođene SAD-om, protiv džihadista u Iraku i Siriji, potvrdio je danas neimenovani izvor iz turske vlade.

"Turska neće učestvovati ni u jednoj oružanoj operaciji, ali će se usredsrediti na humanitarne operacije", rekao je agenciji AFP taj izvor.

On je dodao i da će Turska možda dozvoliti koaliciji da koristi vojnu bazu na jugu zemlje za logističke operacije.

Američki državni sekretar John Kerry danas je u Saudijskoj Arabiji, dan nakon posjete Bagdadu, u nastojanju da okupi 10 arapskih zemalja i Tursku za koaliciju protiv sunitskih ekstremista iz vojske organizacije Islamska država.

Predsjednik SAD Barack Obama izrazio je jučer spremnost da počne napade iz zraka na jedinice Islamske države u Siriji i rekao da će američke snage proširiti napade koje već mjesec dana vode protiv ekstremista u Iraku.

Zapadni saveznici su kritikovali Tursku zato što radikalnim grupama, uključujući i Islamsku državu, obezbjeđuje oružje i opremu u gradovima na granici sa Sirijom, ali Ankara, koja to negira, nada se da će tako ubrzati pad režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Šef američki diplomatije sutra će u Ankari razgovarati s turskim zvaničnicima o regionalnoj saradnji protiv ekstremista, potvrdio je neimenovani turski zvaničnik.

Tu posjetu još nije potvrdila američka strana, dodaje AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.