Oko 1.000 ruskih vojnika prisutno na istoku Ukrajine, 20.000 duž granice

Porošenko pozdravio odlazak ruske vojske

Fena


Oko hiljadu ruskih vojnika je na istoku Ukrajine, uz značajnu količinu opreme, a još je 20.000 grupisano duž granice između dvije zemlje, saopćio je novinskoj agenciji AFP jedan izvor u NATO-u.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je pozdravio u srijedu što je veći dio ruskih trupa napustio Ukrajinu nakon proglašenja prekida vatre 5. septembra.

- Nemamo informacija o ovome - naglasio je vojni izvor iz NATO-a i precizirao da ako se potvrdi povlačenje ruskih trupa, "ovo će biti prvi korak u dobrom pravcu".

Prema Porošenku, "70 posto snaga se povuklo" s ukrajinske teritorije. "Ovo čini da se nadamo u budućnost mirovne inicijative", dodao je u srijedu ukrajinski predsjednik.

Moskva i dalje poriče prisustvo svojih vojnika na strani proruskih separatista. NATO-ov general je ocijenio da je njihov broj "više od hiljadu" 28. augusta, a organizacija je objavila fotografije koje dokazuju prema njoj da su ruske artiljerijske jedinice raspoređene u Ukrajini.

- Naša trenutna procjena je da Rusi i dalje imaju značajno i stvarno prisustvo duž granice s Ukrajinom - opisao je oficir NATO-a u četvrtak, procijenivši da sada ima 20.000 raspoređenih vojnika.

- Osim toga, Rusija i dalje snabdijeva separatiste sofisticiranom vojnom opremom - optužio je on.

NATO nastavlja da poziva Rusiju da pronađe političko rješenje krize zajedno s međunarodnom zajednicom i ukrajinskom vladom - dodao je ovaj vojni izvor i precizirao da je NATO "još uvijek vrlo zabrinut krizom (Rusija/Ukrajina)".

Ukrajinska vlada je priznala prvi put u četvrtak da su proruski pobunjenici produžili kontrolu istočne ukrajinske granice s Rusijom do Azovskog mora.   

- Ovaj dio granice se nalazi trenutno pod kontrolom proruskih plaćenika - izjavio je vojni glasnogovornik Andrij Lisenko na brifingu. Ovo saopćenje je uslijedilo nakon ofanzive na jugoistoku Ukrajine koju su pobunjenici pokrenuli prošlog mjeseca.

NA VRH

Podijeli članak na