GLOBUS

Oko 1.000 ruskih vojnika prisutno na istoku Ukrajine, 20.000 duž granice

Porošenko pozdravio odlazak ruske vojske

Fena

11.9.2014


Oko hiljadu ruskih vojnika je na istoku Ukrajine, uz značajnu količinu opreme, a još je 20.000 grupisano duž granice između dvije zemlje, saopćio je novinskoj agenciji AFP jedan izvor u NATO-u.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je pozdravio u srijedu što je veći dio ruskih trupa napustio Ukrajinu nakon proglašenja prekida vatre 5. septembra.

- Nemamo informacija o ovome - naglasio je vojni izvor iz NATO-a i precizirao da ako se potvrdi povlačenje ruskih trupa, "ovo će biti prvi korak u dobrom pravcu".

Prema Porošenku, "70 posto snaga se povuklo" s ukrajinske teritorije. "Ovo čini da se nadamo u budućnost mirovne inicijative", dodao je u srijedu ukrajinski predsjednik.

Moskva i dalje poriče prisustvo svojih vojnika na strani proruskih separatista. NATO-ov general je ocijenio da je njihov broj "više od hiljadu" 28. augusta, a organizacija je objavila fotografije koje dokazuju prema njoj da su ruske artiljerijske jedinice raspoređene u Ukrajini.

- Naša trenutna procjena je da Rusi i dalje imaju značajno i stvarno prisustvo duž granice s Ukrajinom - opisao je oficir NATO-a u četvrtak, procijenivši da sada ima 20.000 raspoređenih vojnika.

- Osim toga, Rusija i dalje snabdijeva separatiste sofisticiranom vojnom opremom - optužio je on.

NATO nastavlja da poziva Rusiju da pronađe političko rješenje krize zajedno s međunarodnom zajednicom i ukrajinskom vladom - dodao je ovaj vojni izvor i precizirao da je NATO "još uvijek vrlo zabrinut krizom (Rusija/Ukrajina)".

Ukrajinska vlada je priznala prvi put u četvrtak da su proruski pobunjenici produžili kontrolu istočne ukrajinske granice s Rusijom do Azovskog mora.   

- Ovaj dio granice se nalazi trenutno pod kontrolom proruskih plaćenika - izjavio je vojni glasnogovornik Andrij Lisenko na brifingu. Ovo saopćenje je uslijedilo nakon ofanzive na jugoistoku Ukrajine koju su pobunjenici pokrenuli prošlog mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.