GLOBUS

Rusija ima "odgovarajuće mjere" na sankcije EU

Vanjski pritisak na međunarodnu komisiju

Autor:Fena

11.9.2014

 Moskva će preduzeti "odgovarajuće mjere" kao odgovor na moguće nove sankcije Evropske unije, izjavio je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova.

- Na mnogim nivoima, rusko vodstvo je jasno dalo do znanja da će preduzeti adekvatne mjere i naš odgovor će biti proporcionalan činovima Evropske unije - izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova na konferenciji za novinare u Moskvi, prenosi Russia Today.

On je također rekao da je pad aviona Malaysia Airlines MH17 na istoku Ukrajine u julu korišten kao izgovor da zapad nametne ekonomske sankcije Rusiji.

Međutim, dodaje da pravi razlozi koji stoje iza ove tragedije nisu objavljeni zbog vanjskih pritisaka na međunarodnu komisiju koja istražuje pad aviona MH17.

- Čini se da međunarodna komisija - koja je pod pritiskom zapadnih sila - namjerno odgađa istragu i ne izvršava svoje dužnosti koje su očigledne bilo kom stručnjaku za avijaciju. Kao rezultat, razlozi za ovu tragediju nisu saopćeni - dodao je on.

Evropska unije je saopćila da će implementirati sankcije protiv Rusije u petak, a u to su uključene ekonomske mjere protiv ruskog energetskog sektora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.