GLOBUS

Rusija na potezu: EU udarila po Putinovim naftašima

Novi paket sankcija stupa danas na snagu

Fena

12.9.2014

Novi paket sankcija Rusiji stupa danas na snagu, ali je Evropska unija spremna da ih povuče ako Rusija preduzme korake ka pronalaženju političkog rješenja za ukrajinsku krizu.

Vodeći ruski proizvođači nafte i operateri naftovoda - kompanije „Rosnjeft“, „Transnjeft“ i „Gaspromnjeft“ stavljene su na evropsku crnu listu i zabranjeno im je prikupljanje i pozajmljivanje kapitala na evropskim tržištima.

Evropskim sankcijama, međutim, nije pogođen i ruski gasni sektor, niti najveći svjetski proizvođač gasa, ruska kompanija „Gasprom“.

Rusija je ograničila isporuku gasa u Poljsku, čime je ometen povratni protok ka Ukrajini od oko četiri miliona kubnih metara.

- Zabilježeno je smanjenje isporuke od 24 posto u odnosu na poručene količine na gasovodu - saopćila je poljska naftna kompanija.

Sankcije bi trebalo da uključe i zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i tzv. tehnologije dualne namjene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe.

Nakon duge diskusije o tome da li EU treba da ostane pri planu za uvođenje restriktivnih mjera, 28 država članica dalo je svoju saglasnost. Ipak, predsjednik Evropskog savjeta Herman van Romuy jučer je poslao pismo liderima Evropske unije u kojem se navodi da EU treba da bude spremna na brzu reakciju ako Rusija pokaže napredak na polju rješavanja krize.

Novi paket sankcija usvojen je u ponedjeljak, ali je njegova implementacija odložena kako bi se vidjelo kako napreduje primirje na istoku Ukrajine.

Iako su sukobi u najvećem dijelu Ukranije prestali, EU očekuje da Rusija ispuni i ostale tačke na koje se obavezala u Minsku.

Pored naftnih giganata Rosnjeft, Transnjeft i Gapromnjeft, sankcije EU pogodit će proizvođače mašina Uralvagonzavod, proizvođača helikoptera Oboronprom i državnu kompaniju za proizvodnju aviona AUC. Na udaru je i pet ruskih banaka u većinskom državnom vlasništvu, a među kojima je i najveća ruska banka Zberbanka. Na “crnoj listi” ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju u EU naći će se 24 nova imena.

Amerika bi mogla da zabrani Rusiji da od nje uvozi opremu za istraživanje i eksploataciju nafte, što bi otežalo ruski pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu. “Skinut ćemo rukavice i ciljati direktno na glavni izvor budućeg rasta ruske energetske produkcije”, rekao je Robert McNelly, bivši energetski savjetnik u Bijeloj kući. SAD su u julu uvele sankcije Rusiji koje se odnose na ključne ruske kompanije.

Moskva je najavila da će odmah reagirati na uvođenje novih sankcija. Rusija je nedavno zabranila uvoz hrane iz zapadnih zemalja. Medvedev je najavio zatvaranje zračnog prostora za evropske aviokompanije. Na zapadne sankcije Rusija bi mogla odgovoriti i uvođenjem ograničenja na uvoz polovnih automobila, prenosi Blic.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.