GLOBUS

Od ove školske godine u Heidelbergu se otvara bosanska dopunska škola

Nakon deset mjeseci aktivnosti

Fena

12.9.2014


Nakon deset mjeseci aktivnosti, od ove školske godine 2014/2015. i u njemačkom Heidelbergu, gradu poznatom u cijelom svijetu po svom univerzitetu, institutima, filozofima i dvorcima, djeca građana BiH i druga djeca koja to žele imat će mogućnost pohađanja dopunske nastave na bosanskom jeziku.

Bosanska dopunska škola bit će otvorena u oktobru, a upis djece je u toku.

Ovo je zaključak sastanka koji je u Heidelbergu održan sinoć, 11. septembra, a kome su prisustvovali bh. aktivisti iz Heidelberga: Elvira Bijedić, Amina i Adnan Salkić, Samir Lakić, Amra Fejzić-Kreiz, Nina Đumrukčić, Damir Jurinčić, predstavnici organizacije "Bosnien und Herzegowina Lehnenlernen", najzaslužniji za otvaranje bosanske dopunske škole u ovom gradu, Dag Đumrukčić, konzul BiH u Štutgartu i Haris Halilović, predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj, bivši generalni konzul BiH u Štutgartu.

Na sinoćnjem sastanku za koordinatora bosanske dopunske škole u Heidelbergu izabrana je Elvira Bijedić, predsjednica organizacije "Bosnien und Herzegowina Lehnenlernen" koja će pomagati rad bosanske škole, a narednih nekoliko dana predstavnici roditelja, Saveza bosanskih dopunskih škola i Generalnog konzulata BiH u Štutgartu, u saradnji sa gradom Heidelberg i nadležnim pokrajinskim ministarstvom izabrat će nastavnika koji će izvoditi nastavu i školu u Heidelbergu u kojoj će se izvoditi nastava.

- Izuzetno sam sretan što ćemo i u čuvenom Heidelbergu uskoro imati odjeljenje bosanske dopunske škole na čemu najveće zasluge pripadaju spomenutim aktivistima u ovom gradu. Nemjerljiv je značaj očuvanja našeg jezika i kulture u svijetu i vezivanja mladih naraštaja za našu domovinu - Bosnu i Hercegovinu. Kao i u ostalim odjeljenjima i u odjeljenju bosanske dopunske škole u Heidelbergu nastava će se odvijati po nastavnom planu i programu za predmete dopunske nastave za djecu u iseljeništvu propisane od Ministarstva civilnih poslova BiH. Pozivam sve koji to mogu, u Njemačkoj i BiH da pomognu rad bosanskih dopunskih škola, a roditelje iz Heidelberga i okoline da upišu svoju djecu u bosansku školu. Još ima mjesta - kazao je Haris Halilović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.