GLOBUS

Prve pošiljke stigle u Donjeck i Lugansk

UN započeo program humanitarne pomoći u Ukrajini

Fena

12.9.2014

UN je saopćio u petak da je započeo svoju prvu humanitarnu pomoć u hrani u Ukrajini i nada se da će pomoći 120.000 osoba u šest narednih mjeseci. Prve pošiljke su stigle na istok u Donjeck i Lugansk.

- U prvoj operaciji u Ukrajini, Svjetski program za hranu (WFP) dijeli pomoć u hrani najugroženijim osobama pogođenim sukobima, dijeleći pomoć tranzitnim centrima i javnim skloništima u Donjecku i Lugansku na istoku Ukrajine - precizirao je WFP.

Specijalizirana organizacija će dati pomoć za 120.000 osoba u Ukrajini u šest narednih mjeseci. Operacija bi trebala koštati 15 miliona dolara.

Od početka septembra, WFP u saradnji s lokalnim partnerima je podijelio 10.000 dnevnih porcija hrane za 2.000 osoba za pet dana.

WFP namjerava ubrzo proširiti svoje operacije i do kraja mjeseca podijeliti 90.000 dnevnih porcija hrane, kako bi odgovorio na potrebe 18.000 osoba za pet dana.

Osobe koje primaju hranu su najviše pogođene raseljene osobe, bolesni, trudnice i starije osobe.

WFP naglašava da se radi o njegovom "prvom odgovoru" na krizu u Ukrajini. " Ona je došla nakon zahtjeva za pomoć ukrajinske vlade".

Više od 310.000 osoba je raseljeno unutar Ukrajine usljed sukoba, prema WFP-u koji navodi brojke Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.