GLOBUS

Tunis: Drugu noć sukobi policije i demonstranata

Protesti protiv hapšenja islamističkog aktiviste u Duzu

Fena

12.9.2014

Drugu noć zaredom vode se sukobi između policajaca i demonstranata koji protestiraju protiv hapšenja islamističkog aktiviste u gradu Duzu, saopćilo je u petak ministarstvo unutarnjih poslova Tunisa.

Ovaj islamista je uhapšen u toku sedmice "na osnovu obavijesti o potrazi", rekao je novinskoj agenciji AFP glasnogovornik ministarstva Mohamed Ali Arui koji je precizirao "da se ne radi o terorizmu već o običajnom pravu".

Sukobi su zatim izbili u noći srijeda na četvrtak, zatim opet novi sljedeće noći kada se sukobilo pedesetak islamističkih demonstranata s policajcima u Duzu, malom gradu na granici Sahare, objasnio je Arui, navodeći da je 26 ljudi uhapšeno.

Demonstranti su blokirali ceste paleći gume, bacali kamenice na policajce koji su odgovarali suzavcem, prema tuniskom radiju Mosaique FM.

- Policajci i nacionalna garda su na sigurnom i kontroliraju situaciju - objasnio je Arui, koji je precizirao da su tri policajca lakše povrijeđena.

Tunis je suočen s džihadističkim pokretom od revolucije 2011. godine. On ne uspijeva više od godinu i po dana da neutralizira jednu naoružanu grupu odgovornu za smrt desetak vojnika na alžirskoj granici.

Hapšenja ekstremističkih aktivista su i ranijih godina dovodila do sukoba između policajaca i demonstranata u nekoliko gradova u zemlji u tri posljednje godine.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.