GLOBUS

Hollande dao "zeleno svjetlo" za zračne udare u Iraku

U borbi protiv džihadista Islamske države

Autor:Fena

18.9.2014

 

Francuski predsjednik Francois Hollande je izjavio u četvrtak da je dao "zeleno svjetlo" za zračne udare u borbi protiv džihadista Islamske države (IS) u Iraku, precizirajući da Francuska neće angažirati trupe na kopnu.

- Jutros sam sazvao Vijeće odbrane i odlučio da odgovorim na zahtjev iračkih vlasti da odobrim zračnu podršku  iračkim vlastima u borbi protiv džihadista -  izjavio je Hollande na konferenciji za novinare.

Hollande je precizirao da bi prvi udari mogli uslijediti ubrzo. Parlament će biti informiran "o prvim operacijama, što znači vrlo brzo", rekao je on.

- Naš cilj je da obezbijedimo sigurnost (...) slabljenjem terorista - objasnio je francuski predsjednik.

- Nećemo ići tamo, neće biti kopnenih trupa i intervenirat ćemo samo u Iraku - također je naglasio Francois Hollande.

Od početka sedmice francuski avioni Rafale, čije su baze u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izveli su izviđačke misije u Iraku.

- Teroristički pokret  je napredovao u sirijskom haosu, kažemo to jer je međunarodna zajednica ostala inertna. Svijetu je ozbiljno zaprijetio terorizam koji je promijenio dimenziju, koji nije nikada raspolagao s toliko finansijskih sredstava, vojnika, ljudi,  terorizam koji ne osporava samo države već zauzima njihovo mjesto, terorizam koji napada stanovništvo, najosjetljivije, bilo koje vjere -  izjavio Francois Hollande.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.