GLOBUS

Škotska se izjasnila za ostanak u Velikoj Britaniji

Zvanični rezultati referenduma

Fena

19.9.2014

Građani Škotske glasali su protiv otcjepljenja od Velike Britanije, pokazuju današanji zvanični rezultati, koji imaju marginu greške od skoro 10 posto. 

Na osnovu rezultata glasanja objavljenih u 31 od 32 regiona, 55, 42 posto građana Škotske glasalo je za ostanak u okviru Velike Britanije, dok je 44,58 posto građana željelo da Škotska prekine 300-godišnji savez s Britanijom, prenosi agencija AFP.
               
Premijer Škotske Alex Salmond, predvodnik otcjepljenja, priznao je poraz nakon što je 31 region objavio rezultate glasanja. 

- Važno je reći da je naš referendum bio dogovoren proces održan uz pristanak, a Škotska je većinom glasova u ovoj fazi odlučila da ne postane nezavisna država - rekao je Salmond svojim pristalicama okupljenim u Edinburgu, prenosi agencija Tanjug.
 
Oko 4,3 miliona Škota s pravom glasa imalo je u četvrtak priliku da zaokruži "da" ili "ne" na listiću na kojem je bilo postavljeno historijsko pitanje: "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?"

U NATO-u zadovoljni ishodom referenduma

Generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse (NATO) Anders Fog Rasmusen (Anders Fogh Rasmussen) pozdravio je danas saopštenje britanskog premijera Dejvida Kamerona (David Cameron) u kojem je rekao da će Britanija ostati jedinstvena nakon što su Škoti na referendumu odbacili nezavisnost.

"Velika Britanija je jedan od osnivača NATO-a i uvjeren sam da će Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje imati vodeću ulogu u očuvanju snage naše Alijanse", rekao je Rasmusen.

On je dodao da pozdravlja Kameronovo saopštenje da će "Velika Britanija i dalje biti jedinstvena zemlja".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.