GLOBUS

Španski premijer sretan zbog ishoda škotskog glasanja

Reakcije nakon objave rezultata referenduma

Redakcija

19.9.2014

Španija je veoma sretna škotskim "ne" na referendumu o nezavisnosti, izjavio je danas španski premijer Mariano Rahoj, žestoki protivnik izjašnjavanja koje hoće da organizuju nacionalisti u Kataloniji 9. novembra.

"Veoma smo sretni što Škotska ostaje sa nama", rekao je Rahoj u video poruci i pozdravio to što su škotski birači "napravili izbor između segregacije i integracije, između izolacije i otvorenosti".

Škotlanđani su na jučer održanom referendumu većinom od 55 posto glasali protiv nezavisnosti i izdvajanja iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Istovremeno se u Kataloniji priprema za održavanje referenduma 9. novembra, koje se protivi centralna vlada u Madridu. Parlament Katalonije danas bi trebalo da da ovlaštenja svom regionalnom vođi da može da zakaže referendum o izdvajanju te španske oblasti.

Španski premijer Rahoj je rekao da će spriječiti održavanje katalonskog referenduma.

Španski ustav ne dozvoljlava organizovanje referenduma koji ne uključuju svi građane Španije, i stručnjaci navode da bi španski ustavni sud proglasio rezultate tog glasanja nelegalnim ukoliko bi se održalo.

Referendum u Kataloniji ne bi imao za rezultat automatsku secesiju, pitanje bi bilo da li su Katalonci za secesiju, navodi agencija AP.

Ukoliko bi odgovor bio "da" onda bi regionalni katalonski vođa Artur Mas, kako kaže, imao politički mandat da pregovara put ka nezavisnosti.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.