GLOBUS

Rusija izvršila "veliko kršenje" švedskog zračnog prostora

Nakon upada dva borbena aviona

Autor:Fena

19.9.2014

Švedska je saopćila u petak da je protestirala kod Rusije nakon upada dva borbena aviona u njen zračni prostor.

- Ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo u petak ambasadora Rusije u Stockholmu da mu uruči proteste vis-a-vis ovog događaja - navela je švedska diplomatija u saopćenju, jer su dva borbena aviona prekršila u srijedu švedski zračni prostor.

Na svom blogu, ministar vanjskih poslova Carl Bildt je osudio "veliko kršenje" švedskog zračnog prostora, "najvećeg od njegovog dolaska u ministarstvo vanjskih poslova"  2006. godine.

Glavno zapovjedništvo je preciziralo da se incident, koji je trajao tridesetak sekundi, dogodio u srijedu u blizini otoka Oland (na istoku).

Pitanja vanjske politike i sigurnosti su bila ključna u kampanji za parlamentarne izbore koji su održani 14. septembra kada je poražena koalicija desnog centra.

Zeleni, saveznici socijaldemokrata Stefana Lofvena, zaduženi da formiraju buduću vladu i stranka ljevice su jedine stranke koje nisu bile za povećanje budžeta za odbranu.

Šef liberalne stranke i odlazeći ministar obrazovanja Jan Bjorklund, su rekli za tabloid Expressen da je ruski upad "ozbiljniji od prethodnih kršenja".

- U posljednje vrijeme vidimo povećane vojne aktivnosti u regiji Baltičkog mora - dodao je on.

Na pitanja novinske agencije AFP prije izbora, Douglas Brommesson, profesor međunarodnih odnosa na univerzitetu Lund (na jugu), ocijenio je da bi u pogledu strane politike "sljedeća vlada mogla biti natjerana da gleda u neposredno okruženje i fokusira se na primjer na Rusiju, koja je agresivnija".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.