GLOBUS

NATO otvara komandne centre u istočnoj Evropi

Jačanje sigurnosti baltičkih zemalja

Autor:Fena

19.9.2014

NATO će otvoriti "regionalne komandne centre" u istočnoj Evropi, rekao je u petak litvanski vojni šef, uoči sastanka u Vilniusu visokih vojnih zvaničnika saveza koji će razgovarati o jačanju sigurnosti baltičkih zemalja.

Vojni komitet, najviša NATO-ova vojna vlast se sastaje ovog vikenda u glavnom litvanskom gradu s američkim generalom Philipom Breedloveom, glavnim zapovjednikom saveznih snaga, zbog zabrinutosti o politici Rusije prema Ukrajini.

Regionalni centri "komandovanja i kontrole" će biti otvoreni u četiri ili pet zemalja, i to Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Poljskoj i Rumuniji, izjavio je novinarima šef litvanskog zapovjedništva Jonas Vytautas Zukas.

Centri će zaposliti do 120 vojnika svaki bit će odgovorni za "multinacionalni bataljon" kada se druge saveznice pridruže američkim snagama već raspoređenim u istočnoj Evropi, precizirao je on.

Na sastanku u Vilniusu, zemlje članice NATO-a treba da daju svoj doprinos, precizirao je glasnogovornik generala Zukasa i dodao da će centar u Litvaniji biti otvoren prije kraja godine.

Poljska i baltičke zemlje strahuju za svoju sigurnost nakon pripajanja Krima od strane Rusije u martu i podrške Moskve pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Na samitu Saveza u Newportu (Wels) početkom mjeseca, NATO je najavio održavanje "stalnog prisustva" u regiji, posebno zahvaljujući stvaranju vrlo reaktivne snage sposobne da se rasporedi u roku od nekoliko dana.

Litvanska predsjednica Dalia Griboskait je ocijenila da će sastanak u Vilniusu dati jasan znak da će političke odluke biti brzo potpisane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin "razumije samo čvrste stavove. Samo naše čvrste reakcije i naše jedinstvo mogu zaustaviti njegove akcije u Evropi i drugdje", rekla je ona za novinsku agenciju AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.