GLOBUS

Ahmadzai novi predsjednik Afganistana

Bivši ministar finansija

Fena

21.9.2014

Afganistanska Nezavisna izborna komisija (IEC) proglasila je u nedjelju Ashraf Ghani Ahmadzai, bivšeg ministra finansija, novim predsjednikom države, izjavio je zvaničnik IEC-a.

- Buduću da mi, Afganistanci, nemamo kompjuterizirane lične karte, nemamo tačne podatke o biračima. Još uvijek smo suočeni sa sigurnosnim problemima i stoga je teško održati pravedne izbore - izjavio je čelnik IEC-a Ahmed Jusuf Nuristani za novinare.

Nakon izvršene revizije IEC-a pod nadzorom UN-a, "IEC saopćava da je 11.945 biračkih mjesta proglašeno validnim, 1.260 biračkih mjesta je poništeno i 9.677 glasova je ponovo prebrojano", prenio je Reuters.

- Nakon postizanja dogovora između dva kandidata, IEC objavljuje da je Ašraf Gani Ahmedzai novi predsjednik Afganistana - kazao je Nuristani.

- Stoga zaključujemo da je izborni proces okončan - dodao je on.

Nuristani je također čestitao Ganiju Ahmedzaiju na izbornoj pobjedi dok je Abdulah Abdulah imenovan za funkciju koja je ekvivalent premijeru.

Ovo je uslijedilo samo nekoliko sati nakon što su Gani i njegov suparnik Abdulah Abdulah potpisali sporazum o strukturi vlade nacionalnog jedinstva čime je okončan višemjesečni izborni zastoj u zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.