GLOBUS

POVRATAK U KAMENO DOBA Vladimir Putin razmišlja o isključivanju cijele Rusije s interneta!

Totalna kontrola građana

(A. Vr.)

22.9.2014

Kremlj razmišlja o radikalnim planovima isključivanja Rusije s globalne internetske mreže u slučaju ozbiljnih vojnih sukoba ili velikih antivladinih protesta u domovini, objavili su visokopozicionirani ruski dužnosnici.

Kako piše ruski dnevni list Vedomosti, predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak će predsjedati sastankom Nacionalnog vijeća sigurnosti na kojem će se raspravljati o načinima kako Moskva može osnažiti kontrolu nad internetom u Rusiji.

Ruski list navodi da bi Putin mogao cijelu internetsku domenu .ru staviti pod državnu kontrolu.

Iako su ruska televizija i većina dnevnih novina pod velikim uticajem Kremlja, za razliku od Kine, u Rusiji je internet dosad ostao donekle otvoreno mjesto za diskusiju.

Potez dolazi nakon što su ruske vlasti postale ogorčene na zapadnjačke medije zbog manjka objektivnosti u izvještavanju o događajima u Ukrajini. S druge strane, većina ruskih medija sukob u Ukrajini portretira kao herojsku bitku "protiv fašista u Kijevu".

Odlučno odbacuju tvrdnje Zapada da su Rusi u Ukrajinu poslali vojsku i oružje.

Prema pisanju Vedomosti, Rusija planira uvesti nove restrikcije početkom iduće godine.

Kremlj se već neko vrijeme bori s problemom kako smanjiti rusku zavisnost o američkoj tehnologiji i digitalnoj infrastrukturi, jer, kako su mediji već izvještavali, Putin strahuje da američki špijuni iskorištavaju ranjive točke u ruskoj telekomunikacijskoj mreži. Stoga Putin planira uvesti nacionalni internet, koji bi ustvari postao intranet.

Štoviše, ruski mediji špekuliraju da bi se na sastanku Nacionalnog vijeća za sigurnost moglo predložiti i uvođenje još radikalnijih mjera, poput kontroliranja svih korisnika intraneta i njihovih digitalnih navika, prenosi jutarnji.hr.

Andrej Soldatov, stručnjak za ruske tajne službe, smatra da su Putinovi planovi zaista velika vijest. Kako je kazao za britanski Guardian, iako isprva nije vjerovao da bi ruska vlada mogla isključiti internet, ovo je uznemirujući pokazatelj i "pravi korak bliže razvijanju mentaliteta opkoljene tvrđave".

- Prije su takve ideje imale veze samo s državnim telekomunikacijama, kako ih učiniti neovisnima o zapanjačkoj tehnologiji, ali sada žele proširiti tu suludu ideju na internet u cijeloj državi - kazao je Soldatov.

Soldatov ističe da bi tehnički bilo moguće da Moskva isključi internet jer Rusija ima iznenađujuće malo međunarodnih razmjenjivačkih tačaka, a sve njih kontrolira telekomunikacijski div Rostelecom, inače blizak Putinu.

Ali najzlokobniji element, kako ističe Soldatov, je navodni prijedlog Nacionalnog vijeća sigurnosti da država preuzme kontrolu nad domenama .ru, .su (za Sovjetski Savez) i .рф (Ruska Federacija na ćirilici).

- On što je zaista uznemirujuće jest činjenica da su to sve domene koje trenutno pripadaju nevladinim organizacijama - zaključio je Soldatov.

S obzirom da je sjednica Nacionalnog vijeća za sigurnost zatvorena za javnost pitanje je kad će ruska, ali i svjetska javnost saznati kakve su odluke donesene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.