GLOBUS

Najveći putnički avion vozit će najdužu liniju na planeti

Put u jednom smjeru traje nepunih 16 sati

Fena

29.9.2014

Australska aviokompanija Qantas ulazi u historiju avijacije, jer na najdužu zračnu rutu na svijetu, uvodi najveći putnički avion na svijetu, superjumbo Airbus A380. Put samo u jednom smjeru traje gotovo 16 sati.

Let od Sydneyja do Dallasa traje 14 sati i 50 minuta, a povratak traje čak i duže, odnosno 15 sati i 30 minuta. Otkud takav interes Australaca za rutu do grada punog kauboja?

-Usluga do Dallasa/Forth Wortha nudi direktan pristup samom središtu SAD-a s preko 50 poveznica sa svim američkim velikim gradovima u rasponu od četiri sata, uključujući Orlando, Boston i Houston - rekao je izvršni direktor Qantasa Alan Joyce, prenosi news.com.au.

Joyce dodaje da će uvođenje aviona A380 na liniju Sydney-Dallas, koja je jedina direktna iz Australije za SAD, povećati broj putnika prema Americi te poboljšati korisničku uslugu.

Najduže direktne zračne linije na svijetu su spomenuta Sydney-Dallas, koja mjeri 13.804 kilometra, a odmah iza nje dolaze Deltina Johannesburg-Atlanta koja mjeri 13.582 kilometra te linija Dubai-Los Angeles tvrtke Emirates, koja mjeri 13.420 kilometara.

Godine 1989. Qantas je uveo najduži non-stop dostavni let od Sydneyja do Londona, a za let je korišten Boeing 747-400. Sam let trajao je 21 sat.

Qantas isto tako drži rekord u najdužem komercijalnom letu vremenski gledano, a rekord stoji još od 1944. godine i dogodio se na relaciji Perth-Sri Lanka, prenosi Dnevnik.hr.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.