GLOBUS

Netanyahu osudio UN-ovu istragu o ratu u Gazi

Tokom sastanka sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki - moonom

Fena

1.10.2014

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio je istragu UN-a o ratu koji se u ljeto vodio u Gazi, u toku susreta s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom, saoćilo je u srijedu izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

UN-ovo Vijeće za ljudska prava, koje treba da provede ovu istragu, "ne koncentrira se na Hamas koji je upotrijebio UN-ove objekte da bi pucao na Izrael", kazao je Netanyahu Ban Ki-moonu kojeg je u utorak susreo u New Yorku.

Izrael je osudio palestinski islamistički pokret, koji kontrolira Gazu, da je raketirao UN-ove škole u palestinskoj enklavi, u kojim je našlo utočište nekoliko desetaka hiljada civila tokom 50 ratnih dana.

UN i cijela međunarodna zajednica osudili su ova izraelska bombardiranja. Izrael "nije gađao direktno civile" kada su deseci palestinskih civila ubijeni u napadima na UN-ove škole, kazao je Netanyahu.

Komisija, koja će istraživati o izraelskoj ofanzivi u Gazi, trećoj u šest godina, saopćila je da će ispitati moguća ubijanja Hamasa za vrijeme ovog rata u kojem je bilo 2.200 mrtvih na palestinskoj strani i više od 70 na izraelskoj. Izvještaj će biti objavljen u martu 2015. godine.

Ban je naveo u sopćenju kako je izraelskom premijeru kazao da se "hitno treba baviti latentnim uzrocima krize, naročito ukidanjem blokade u Gazi" koju je 2006. godine uveo Izrael za 1,8 miliona stanovnika palestinske enklave.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.