GLOBUS

Pripadnici IS-a odrubili glave sedmorici muškaraca i tri žene

U sjevernoj kurdskoj regiji Sirije

Fena

1.10.2014


Pripadnici militantne grupe Islamska država odrubili su glave sedmorici muškaraca i tri žene u sjevernoj kurdskoj regiji Sirije, javio je Reuters, pozivajući se na izvještaj posmatračke grupe.   

Čelnik Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdulrahman izjavio je u srijedu da su petero kurdskih boraca protiv Islamske države, među kojima tri žene, i četiri sirijska arapska pobunjenika zarobljeni i odrubljene su im glave u utorak. Jednom kurdskom civili također je odrubljena glava, saopćio je Abdulrahman.

On je izjavio da su se zločini desili 14 kilometara zapadno od Kobanija, kurdskog grada opkoljenog od Islamske države u blizini turske granice, u okviru kampanje da se zastraše mještani koji se odupiru napredovanju militantne grupe.

Najmanje 39 osoba, od kojih 30-ero djece, poginulo je u srijedu u dvostrukom napadu koji je pogodio jednu četvrt sirijskog grada Homs, prema novom bilansu Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH).

Dvostruki napad, od kojih je jedan izveo bombaš samoubica, pogodio je školu u Akrami, alavitskoj četvrti trećeg grada po veličini u Siriji, prema OSDH-u.

Guverner grada je, sa svoje strane, izvijestio o 31-oj poginuloj osobi, većinom djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.