GLOBUS

Pet učenika u Teksasu bilo izloženo eboli kroz kontakt sa zaraženim pacjentom

Medicinska sestra oboljelog poslala kući

(J. Be.)

1.10.2014

Postoji opasnost da je petero učenika u Teksasu bilo izloženo eboli, putem kontakta s prvim pacijentom kod kojega je dijagnosticirana ebola u SAD-u, objavili su danas američki službeni izvori, prenosi ABC News.

- Sva djeca koja su bila u kontaktu sa zaraženim sada se nalaze pod nadzorom - rekao je teksaški guverner Rick Perry na konferenciji za novinare u srijedu.

Petero učenika ne pokazuje nikakve simptome, a svaki od njih je pohađao drugu školu, tako da su zdravstveni radnici raspoređeni po njihovim školama da bi se sveobuhvatnije nadzirala situacija.

Renomirani američki stručnjaci iz područja zdravstva priznali su kako "nije nemoguće" da dođe do još slučajeva zaraze.

Liječnik Tom Frieden, direktor Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, istaknuo je kako vjeruje da će bolest biti iskorijenjena u Teksasu te se neće dalje širiti.

Medicinska sestra poslala kući zaraženog pacijenta

Uprkos tome što je pacijent zaražen ebolom rekao medicinskoj sestri u Teksasu kako je nedavno doputovao iz zapadne Afrike, medicinska sestra nije proslijedila tu informaciju ostatku medicinskog osoblja te je čovjeka poslala kući s kutijom antibiotika, rekli su službeni izvori, prenosi ABC News.

Zaraženi Amerikanac tako je još 26. septembra poslan svojoj kući, uprkos tome što je pokazivao sve simptome virusa.

Pacijent je hospitaliziran tek dva dana kasnije, nakon što su se simptomi pogoršali.

- Osoba s temperaturom i proljevom koja se nedavno vratila iz Liberije trebala bi odmah biti podvrgnuta testiranjima za ebolu te izolirana do kraja testova. Drugačiji postupak protivi se uspostavljenom protokolu postupanja - rekao je Richard Besser, urednik za zdravstvo i medicinu ABC Newsa.

Muškarac koji boluje od ebole putovao u SAD preko Bruxellesa

Muškarac koji se u Teksasu liječi od virusa ebole putovao je iz Liberije u Sjedinjene Države preko Bruxellesa, saopćilo je u srijedu liberijsko ministarstvo informisanja.

Vlada te zapadnoafričke zemlje objavila je nešto ranije da muškarac, koji je u karanteni u ozbiljnom stanju, nije imao povišenu temperaturu i nije imao nikakve simptome bolesti kada je 19. septembra odlazio iz Liberije.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekao je da je pacijent zatražio liječkarsku pomoć šest dana nakon dolaska u Teksas 20. septembra i nakon dva dana je smješten u izolaciju, prenosi dnevnik.hr.

Direktor zdravstvene službe u okrugu Dallasa rekao je da zdravstveno stanje osobe bliske oboljelom Teksašaninu lijekari pomno prate jer bi i one mogle biti zaražene. "Možda imamo još jedan slučaj ebole, kod osobe koja je bliska prvom pacijentu", kazao je Zachary Thompson u razgovoru za mjesnu televiziju.

CDC "nije upoznat" s tim slučajem, rekao je pak za AFP glasnogovornik Tom Skinner.

- Trenutno surađujemo sa zdravstvenim službama u Teksasu kako bi utvrdili s kime je sve taj pacijent bio u dodiru - dodao je.

Usto, troje članova medicinske ekipe koja je brinula za bolesnika tokom njegovog prevoza u bolnicu 28. septembra pokazali su se negativni na virus ebole, ali će još biti pod prismotrom 21 dan, koliko najviše traje inkubacija, poručile su gradske vlasti Dallasa na Twitteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.