GLOBUS

Damask će svaku tursku vojnu intervenciju posmatrati kao agresiju

Objavilo sirijsko Ministarstvo vanjskih poslova

Srna

3.10.2014

Damask će svaku tursku vojnu intervenciju u Siriji posmatrati kao agresiju, navelo je danas sirijsko Ministarstvo vanjskih poslova, dan nakon što je turski parlament dozvolio vojnu intervenciju u Siriji i Iraku u okviru borbe protiv Islamske države.

- Promovisana politika turske vlade predstavlja pravu agresiju protiv jedne države članice UN - navelo je Ministarstvo, a objavila državna televizija.

Turski parlament je sinoć velikom većinom glasova usvojio prijedlog vladine rezolucije kojom se odobrava turskoj vojsci da interveniše u Siriji i Iraku protiv Islamske države i odobrava da strani vojnici budu stacionirani u Turskoj i koriste njene vojne baze.

- Ovakva politika predstavlja flagrantno kršenje povelje UN koja se odnosi na poštovanje nacionalnog suvereniteta i nemiješanje u unutrašnja pitanja - navodi se u pismu Ministarstva koje je upućeno generalnom sekretaru UN Ban Ki-moon i Savjetu sigurnosti.

U tekstu se navodi da međunarodna zajednica, a posebno Savjet sigurnosti UN, treba da zaustave aktivnosti turskih lidera koje predstavljaju prijetnju za sigurnost i svjetski mir, prenio je AFP.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.