GLOBUS

Švedska najavila da će priznati Palestinu!

Stefan Löfven, premijer ove skandivaske države saopćio

(A. Vr.)

3.10.2014

Švedska će priznati palestinsku državu, saopćio je u petak premijer Stefan Löfven, kao prva dugogodišnja država članica EU koja će to učiniti.  

Skupština UN-a de facto je odobrila priznanje suverene države Palestine 2012., ali Evropska unija i većina njezinih članica još to nije službeno učinila.

- Sukob između Izraela i Palestinaca jedino se može riješiti dogovorom o dvije države u skladu s međunarodnim pravom, rekao je Lofven tijekom svog inauguracijskog govora u parlamentu.

- Rješenje s dvije države zahtijeva obostrano priznavanje i volju za mirnim suživotom. Stoga će Švedska priznati državu Palestinu, rekao je Lofven.

Za Palestince će ovaj švedski potez biti dobrodošla potpora njihovim ambicijama, prenose agencije.

S obzirom na reputaciju Švedske kao poštenog posrednika u međunarodnim pitanjima i uticajnog glasa u vanjskoj politici EU-a, ova odluka mogla bi nagnati druge zemlje da obrate pažnju na ovaj problem u vrijeme kada Palestinci prijete jednostranim potezima prema državnosti.

Međutim, Izrael će vjerovatno snažno kritizirati tu švedsku odluku kao i SAD i EU, koji smatraju da neovisna palestinska država može nastati samo kroz pregovarački proces.

Mađarska, Poljska i Slovačka priznale su Palestinu, ali su to učinile dok još nisu bile članice EU-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.