GLOBUS

Cameron obećao britansku podršku novom afganistanskom predsjedniku

Tokom iznenadne posjete Kabulu

Fena

3.10.2014


Premijer David Cameron u petak je obećao britansku podršku novom afganistanskom predsjedniku i vladi nacionalnog jedinstva, rekavši tokom iznenadne posjete Kabulu da se Britanija obavezala na pomaganje Afganistancima u izgradnji sigurnije i prosperitetnije budućnosti.

Cameron je među prvim svjetskim čelnicima koji su se sastali s Ashrafom Ghanijem Ahmadžaijem od njegove inauguracije u ponedjeljak.

Dvojica čelnika sastali se u Kabulu u petak ujutru i nakon toga su održali zajedničku konferenciju za novinare, prenosi AP.

- Britanija je platila visoku cijenu za uvođenje stabilnosti u ovu zemlju - izjavio je Cameron, odajući počast za 453 britanskih muškaraca i žena koji su položili živote dok su služili u Afganistanu.

- Afganistan oslobođen Al-qaedae je naš nacionalni interes podjednako kao i afganistanski. A sada - 13 dugih godina kasnije, Afganistan može - i mora - kreirati vlastitu sigurnost - kazao je.

- Mi, međutim, ne napuštamo ovu zemlju. U Britaniji ćete uvijek imati snažnog partnera i prijatelja - dodao je.

Cameron je doputovao u Kabul dan nakon što je obišao britanske pilote na Kipru koji učestvuju u zračnim udarima protiv položaja grupe Islamska država u Iraku. Britanski ratni avioni izveli su borbene misije iznad Iraka od subote nakon što se Britanija pridružila koaliciji zemalja koje izvode zračne udare protiv militanata.

- Zadatak poražavanja islamističkih terorista obavlja se i u drugim dijelovima svijeta. I zbog toga što nam to prijeti i kući, moramo nastaviti da obavljamo svoj dio posla - izjavio je Cameron u Kabulu.

Ghani Ahmadzai zahvalio je Britanicima zbog njihovih žrtava u Afganistanu, posebno porodicama koje su izgubile najvoljenije u ratu.

Oni su stajali rame uz rame s nama i mi ćemo ih pamtiti - kazao je afganistanski čelnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.