GLOBUS

Biden razljutio saveznike: Izvinjenje Dubaiju zbog izjave o ekstremistima

Potpredsjednik SAD-a pojasnio svoju raniju izjavu

Redakcija

6.10.2014

Potpredsjednik SAD Joe Biden je pozvao telefonom prestolonasljednika Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) da bi mu objasnio svoju prošlonedjeljnu izjavu o tome da UAE podržavaju borce Al Kaide u Siriji.

Biden je u nedjelju razgovarao s princom Mohamedom bin Zajedom, prestolonasljednikom Abu Dabija i ključnim liderom Emirata, saopštila je Bijela kuća.

To je drugi put za dva dana da je Biden pozvao ključnog partnera u koaliciji predsjednika Baracka Obame da bi povukao izjavu koju je dao u četvrtak, kada je rekao da su saveznici SAD - uključujući Tursku, Saudijske Arabije i UAE, finansirali i naoružali ekstremističke grupe povezane sa Al Kaidom.

Ranije u nedjelju, ozlojeđeni UAE su zatražili "formalno objašnjenje" komentara Bidena da američki saveznici na Bliskom istoku, šalju oružje i gotovinu ekstremistima koji se bore u Siriji.

Bijela kuća je saopštila da je Biden objasnio svoju izjavu i odao priznanje UAE zbog odlučnosti u suprotstavljanju ekstremistima i učešću u zračnim napadima pod vodstvom SAD.

Bidenovo izvinjenje Turskoj

Biden je u subotu pozvao predsjednika Turske, Recepa Tayyipa Erdogana, da bi se i njemu izvinio, saopštila je Bijela kuća.

"Potpredsjednik se izvinio zbog aluzije da su Turska i drugi saveznici i partneri u regionu namjerno isporučivali ili omogućavali jačanje 'Islamske države' ili drugih nasilnih ekstremista u Siriji", objavila je Bijela kuća.

Biden je u četvrtak tokom razgovora na Univerzitetu Harvard, u Cambridgeu, Massachusetts, rekao da su "naš najveći problem naši saveznici", umiješani u sunitsko-šiitske rat protiv sirijskog predsjednika Bashara al Assada. On je posebno naveo Tursku, Saudijsku Arabiju i UAE.

"Oni sipaju stotine miliona dolara i hiljade tona oružja bilo kome ko bi se borio protiv Assada, ali radi se o tome da snabdijevaju Al Nusru, i Al Kaidu, i ekstremističke elemente džihadista koji stižu iz drugih dijelova svijeta", rekao je tada Biden.

Zvanična novinska agencija UAE je prenijela da je ministar za inostrane poslove, Anwar Gargash rekao za Bidenovu izjavu da je "daleko od istine".

UAE su ključni arapski partner u koaliciji koju predvode SAD protiv "Islamske države" i gađali su iz aviona njene borce u Siriji.

Saudijska Arabija, Bahrein i Jordan također izvode napade iz zraka protiv boraca te grupe u Iraku i Siriji, a Katar daje logističku podršku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.