GLOBUS

Incident iznad Baltičkog mora: Ruski lovac izveo manevar i pokazao švedskom avionu oružje!

Agresivno zastrašivanje i pokazivanje "mišića"

(A. Vr.)

6.10.2014

 

Iznad Baltičkog mora dogodio se novi međunarodni incident kad je ruski lovac Su-27 izveo opasan manevar i prišao na manje od pola metra švedskom vojnom avionu, tvrde švedski zvaničnici.

Švedska obavještajna služba (FRA) i švedska vojska zabilježile su povećane aktivnosti ruskih vojnih snaga u tom djelu Evrope, prenose agencije.

FRA je objavila saopštenje u kojem tvrdi da je ruski lovac izveo agresivni manevar prema švedskom nadzornom vazduhoplovu i to navodno na udaljenosti od jednog metra ili čak manje, a zatim mu pokazao oružani arsenal pod krilom. Švedski obavještajci čak su u javnost pustili i fotografiju ruskog lovca na kojoj se vidi agresivno zastrašivanje i pokazivanje "mišića".

Šveđani tvrde da ovo nije izolovani slučaj te da su se slični incidenti dogodili nekoliko puta u proteklih šest mjeseci.

- Uopšteno, u nekoliko posljednjih godina zabilježeno je povećanje vojne aktivnosti iznad Baltika. Između ostalog, to su i ruski lovci koji na agresivan način provociraju vojne avione drugih zemalja - kazala je Lena Niberg, šefica švedskih obavještajaca.

Zamjenik direktora Združenog štaba švedske vojske Anders Grenstad kaže da vrlo pažljivo prate rusku vojnu aktivnost u regionu i ističe da ovakvo agresivno ponašanje nije viđeno godinama.

Rusija još uvijek nije komentarisala švedske optužbe.

Vijest je izašla u javnost nakon što su prošlog mjeseca dva ruska lovca Su-24 opažena u švedskog vazdušnom prostoru, južno od Olanda.

Najveći incident između ove dvije države dogodio se 1952. godine, a poznatiji je pod imenom Afera Katalina. Tada je ruski avion srušio švedsku nenaoružanu letjelicu iznad međunarodnih voda, pritom ubivši osam članova posade, a zatim je pucao i na spasilački avion.

Sovjetska vlada demantovala je tada bilo kakvu umiješanost u incident i nastavila ga je poricati sve do 1991 godine, uprkos činjenici da su u olupini švedskog aviona pronađeni tragovi naoružanja ruskog MiG-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.